O noua Srisoarea de Intentie trimisa FMI

O noua Srisoarea de Intentie trimisa FMI

0 179

Politicile si strategiile macroeconomice sunt potrivite pentru atingerea obiectivelor economice stabilite in Acordul cu Fondul Monetar International, arata Scrisoarea de Intentie remisa Fondului de autoritatile de la Bucuresti. In sectorul fiscal un obiectiv principal al programului este acela de a ne respecta angajamentele privind finante publice sustenabile. Pentru acest scop, bugetul pentru 2010 a fost intocmit pentru a atinge un deficit fiscal in jurul a 6 procente din PIB, cu un procent mai putin din PIB decat anul trecut.
In al doilea rand, redresarea economica a fost mai slaba decat era de asteptat si a stimulat cheltuielile cu ajutorul de somaj, in special in primul trimestru. In al treilea rand, par sa fie probleme cu cresterea evaziunii fiscale, cu colectarile in scadere pentru multe impozite principale ( in special accize si TVA). Veniturile cumulate de impozitat sunt simtitor mai mici decat s-a prevazut initial (cu 0,8 la suta din PIB la sfarsitul lui aprilie), arata documentul.

Bugetul pe 2010 lua in calcul 2,4 miliarde lei venituri neimpozitabile din rambursarea obligatiunilor Rompetrol. Totusi, plata in sine este incerta. Negocierile se vor incheia pana la urmatoarea revizuire a programului exact de plata. In fine, in timp ce cheltuielile generale au fost tinute mult sub nivelurile tinta, ca efort de a atinge obiectivele fiscale pentru primul trimestru convenite cu FMI si UE, presiunile actuale cu cheltuielile continua sa se acumuleze, in special cu pensiile, transferurile sociale, in domeniul bunurilor de consum si al serviciilor. Aceste presiuni au produs depasirea obiectivului arieratelor si a fortat excesiv disponibilitatea redusa a resurselor pentru investitii de capital. Impreuna, acesti factori pun in pericol indeplinirea obiectivelor deficitului fiscal din 2010. In ipoteza in care nu exista nicio schimbare a politicii, deficitul fiscal ar putea atinge 9,1 procente din PIB la sfarsitul anului 2010, cu trei la suta mai mult decat de preconizare initial, arata Scrisoarea de Intentie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.