O nouă provocare – se va schimba vârsta de pensionare în România?

O nouă provocare – se va schimba vârsta de pensionare în România?

0 58

„Nu iese fum fără foc”, în spațiul public au apărut informaţii privind creşterea vârstei de pensionare, aspect asumat prin USR-iști în PNRR. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a primit, la finalul ședinței de miercuri a Executivului, o întrebare în acest sens.
„N-aș vrea să fac speculații nici în legătură cu acest lucru și nici în legătură cu alte elemente care circulă în spațiul public. În privința vârstei de pensionare, ca și în cazul altor potențiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruște în sistem care să genereze dezechilibre.
Și este apelul la rațiune pe care l-au făcut mai mulți membri ai Guvernului în ultima perioadă și pe bună dreptate, pentru că funcționarea sistemului trebuie asigurată și asta implică și o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă care să genereze dezechilibre de sistem”, a declarat Dan Cărbunaru.

Grup de lucru pe jalonul privind pensiile speciale
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Cabinetului Ciucă a precizat, referitor la jalonul din PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență – privitor la pensiile speciale, că s-a constituit un grup de lucru și că specialiștii din Ministerul Muncii – condus de către social-democratul Marius Budăi – fac analize.
„Există un grup de lucru constituit, există analize pe care specialiștii de la Ministerul Muncii le fac, există și acea contribuție importantă a Băncii Mondiale. Există, pe de altă parte, și premierul Nicolae Ciucă a subliniat astăzi, inclusiv la vizita pe care a făcut-o la fabrica de camioane Iveco de la Petrești, faptul că pensiile militare, și a accentuat acest lucru, nu sunt pensii speciale, ele sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene.
Iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiției, în privința magistraților, pentru că și acolo au fost anumite discuții, atât deciziile Curții Constituționale, cât și statutul recunoscut la nivel european sunt garanții care trebuie furnizate acestui corp. În privința, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activității pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm public”
, a declarat Cărbunaru.

Este tot mai evident ca se va schimbă vârsta de pensionare în România. Atunci când FMI sau BM recomandă totul se execută. Așa cum am mai publicat sunt informații transmise de Banca Mondială în acest sens care produc deja efecte – o avalanșă de solicitări de pensionare din partea… judecătorilor. La aceasta s-a adăugat și declarațiile politice din ultima perioadă cu privire la modificările ce urmează să fie aduse la pensii. Așa că judecătorii și procurorii din România sunt în alertă maximă pentru pensionare. Aceștia se înghesuie (sunt peste 100 dosare la CSM) acum să iasă din sistem înainte ca vârsta de pensionare să fie majorată, asta pentru a respecta jalonul din PNRR.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.