O noua Constitutie! Pentru romani sau pentru Traian Basescu?

O noua Constitutie!
Pentru romani sau pentru Traian Basescu?

0 87

Presedintele Traian Basescu sustine ca alegerile din 2012 s-ar putea desfasura dupa noua Constitutie, urmand ca atunci sa se treaca la Parlamentul unicameral, conform dorintei populatiei exprimate la referendumul constitutional din 2009. „Ce intentionez eu ca program este ca in perioada imediat urmatoare sa trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constitutiei. Va trebui sa-l trimitem intai la Consiliul Legislativ pentru un aviz si la Curtea Constitutionala. Va pot spune ca el preia decizia luata de romani la referendum, de Parlament unicameral, si, in acelasi timp, preia multe din hotararile CCR care au clarificat articole din actuala Constitutie, ca sa nu mai fie nevoie de interpretari. De altfel, cel putin pentru legi – si Constitutia fiind mama legilor -, chiar Constitutia spune ca hotararile CCR trebuie sa amendeze legile carora li se adreseaza”, a declarat seful statului, joi seara, la TVR1.
El a precizat ca obligatia sa este aceea de a promova catre Parlament rezultatul referendumului.”Am facut si eu o socoteala de timp: ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constitutiei sa se organizeze odata cu alegerile locale. Localele vor fi in iunie, iar legislativele undeva in noiembrie-decembrie. Alegerile din noiembrie-decembrie 2012 sa se desfasoare dupa noua Constitutie. Deci, exista un proiect de program”, a spus Basescu.
Seful statului a punctat faptul ca, astfel, incepand cu 2012, Romania ar putea avea Parlament unicameral. „Eu nu cred ca Parlamentul se va opune referendumului din 2009. Este de neconceput, pentru ca se precizeaza foarte clar in Constitutie ca suveranitatea poporului se manifesta in mod direct prin referendum si indirect prin parlamentari. Nu cred ca se va respinge revizuirea Constitutiei”, a spus Basescu.
El a afirmat ca proiectul de revizuire a Constitutiei are in vedere si relatia dintre presedinte si premier. „Spre exemplu, la remaniere… Am scris clar ca numirea ministrului se face prin consultarea si acordul celor doi, ca sa nu mai fim in situatia pe care am creat-o cu ocazia doamnei Norica Nicolai, cand am respins-o si gata”, a explicat seful statului, precizand ca „cei doi” inseamna presedinte si premier.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.