O noua campanie de proiecte cu fonduri europene: LIFE+

O noua campanie de proiecte cu fonduri europene: LIFE+

0 50

In data de 15 iulie 2008, Comisia Europeana a dat startul campaniei de selectie a propunerilor de proiecte LIFE+ pentru anul 2008, prilej cu care au fost publicate ghidurile revizuite si formularele de aplicare pentru completarea propunerilor de proiecte pentru sesiunea 2008.
LIFE+ reprezinta noul instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene, care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si a legislatiei comunitare in materie de mediu, in special a obiectivelor celui de-al 6-lea Program Cadru de Actiune pentru mediu (PAM 6).
LIFE+ a intrat in vigoare o data cu publicarea Regulamentului LIFE+, in data de 9 iunie 2007, si este format din trei componente: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernare in materie de mediu, LIFE+ Informare si comunicare.
Pentru perioada 2007 – 2013, bugetul alocat de CE prin acest instrument financiar este de 2,143 miliarde de €, sesiunile pentru propunerile de proiecte fiind organizate in fiecare an de Comisia Europeana. Expertii in domeniu vor analiza propunerile de proiecte, dintre care vor fi selectate si monitorizate un numar de proiecte care vor acoperi toate cele trei componente LIFE+.
Pot beneficia de finantare prin LIFE+ organisme, actori si institutii publice si/sau private. Noua sesiune de proiecte LIFE+ 2008 are un calendar strict privind depunerea, evaluarea si selectia. Pentru Rom?nia, propunerile de proiecte se depun la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pana la data de 21 noiembrie 2008, termenul final stabilit de Comisie.
Proiectele propuse ?n 2008 vor putea debuta, cel mai devreme, la 1 ianuarie 2010. Conform recomandarilor Comisiei, aplicantii trebuie sa ia in considerare aceasta data, atunci cand stabilesc calendarul de implementare al propunerilor.
Conform Regulamentului (CE) nr. 614/2007 al Parlamentului European si al Consiliului, din 23 mai 2007 privind Instrumentul financiar pentru mediu (LIFE+), pot fi finantate prin intermediul LIFE+, daca indeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Regulament:
– dezvoltarea si mentinerea retelelor, bazelor de date si a sistemelor informatice care au legatura directa cu punerea in aplicare a politicii si legislatiei comunitare in materie de mediu, in special atunci c?nd imbunatatesc accesul publicului la informatiile despre mediu;
– demonstrarea politicilor, tehnologiilor, metodelor si instrumentelor inovatoare si care aduc valoarea adaugata europeana;
– studii, anchete, modelare si elaborare de scenarii;
– monitorizare, inclusiv a padurilor;
– acordarea asistentei pentru consolidarea capacitatilor;
– formare, ateliere si reuniuni, inclusiv formarea agentilor participanti la initiative de prevenire a incendiilor forestiere;
– constituirea de retele si platforme pentru cele mai bune practici;
– actiuni de informare si comunicare, inclusiv campanii de sensibilizare si, in special, campanii de sensibilizare a publicului asupra incendiilor forestiere;
In special pentru componenta Natura si biodiversitate:
– gestionarea siturilor si speciilor, precum si amenajarea siturilor, inclusiv imbunatatirea coerentei ecologice a retelei Natura 2000;
– monitorizarea stadiului de conservare, inclusiv elaborarea de proceduri si structuri in acest scop;
– elaborarea si punerea in aplicare a planurilor de actiune privind conservarea speciilor si habitatelor;
– extinderea retelei Natura 2000 in zonele marine.
– activitatile operationale ale ONG-urilor care sunt active in principal in domeniul protectiei si reabilitarii mediului la nivel european si se implica in dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si legislatiei comunitare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.