O noua bancnota de 10 lei, din decembrie

O noua bancnota de 10 lei, din decembrie

0 111

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, de la 1 decembrie, o noua bancnota cu valoarea nominala de 10 lei, care pastreaza caracteristicile grafice ale cupiurilor aflate in circulatie, dar este reproiectata din punct de vedere al elementelor de siguranta.
„Reproiectarea bancnotelor reprezinta o practica a bancilor centrale si se realizeaza periodic, ca urmare a rezultatelor constatate asupra modului de comportare a acestora in circulatie si a incidentei contrafacerilor”, se arata intr-un comunicat al BNR remis, vineri agentiei MEDIAFAX.
Noua bancnota de 10 lei, reproiectata, va avea aceleasi caracteristici cu actuala bancnota de 10 lei din emisiunea 2005, respectiv aceleasi dimensiuni, aceeasi culoare predominanta, aceleasi elemente grafice.
Singurele deosebiri apar in ceea ce priveste elementele de siguranta si constau in faptul ca s-a renuntat la imprimarea in relief de pe ambele fete ale bancnotei i, implicit, la imaginea latenta ce continea initialele „BNR’” de pe aversul bancnotei, fiind utilizata doar tehnica de imprimare plana si, in plus, a fost restilizata fereastra transparenta, astfel ca in locul valorii nominale ,,10’’ au fost imprimate doua pensule aurii, vizibile pe ambele parti ale bancnotei.
Celelalte elemente de siguranta destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescenta, elementul de suprapunere avers – revers, firul de siguranta) se mentin neschimbate.
Noile bancnote de 10 lei, reproiectate, emisiunea 2008, vor circula in paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piata, treptat, pe masura ce se uzeaza si devin improprii circulatiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.