O mare victorie impotriva Guvernatorului Isărescu! CCR lasă să treacă Legea repatrierii...

O mare victorie impotriva Guvernatorului Isărescu!
CCR lasă să treacă Legea repatrierii rezervei de aur

2 174

După decizia Curții Constituționale preș. Iohannes este obligat sa promulge Legea repatrierii rezervei de aur.

Curtea Constituțională a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea de neconstituționalitate depusă de opoziție.
Partidul Național Liberal sesizase Curtea Constituțională cu privire la aspectele de neconstituționalitate cu privire la modificarea adusă proiectului de lege de modificare a Legii 312/2004 privind Statutul BNR.

Forul decizional pentru adoptarea proiectului legislativ care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate a fost Camera Deputaților, care a adoptat în aprilie 2019 inițiativa legislativă a lui Liviu Dragnea și Serban Nicolae.

Proiectul de lege își propune modificarea Legii 312/2004 privind Statutul BNR. Mai exact, la articolul 30, după aliniatul 3 se adaugă un nou aliniat: „Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

În expunerea de motive cei doi spun că „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenibilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale”.
Totodată, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțineau că 65% din rezerva de aur a BNR se află în prezent în străinătate.
„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozitele din țară”.
De asemenea, cei doi social-democrați propun eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din Cuprinsul Capitolului VII Operațiuni cu aur și active externe din Legea 312/2004 privind statulul BNR.
Înițiatorii mai cer ca BNR să informeze de îndată Parlamentul și Guvernul în cazul în care există riscul ca diminuării rezervelor de aur, „până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs”.

Isărescu a împins Opoziția să lupte impotriva legii
Liberalii au contestat în aprilie la Curtea Constituţională actul normativ iniţiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.
Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza, la momentul sesizării CCR, că PNL nu îşi doreşte ca aurul României să fie transformat în „ghiuluri şi inele”.
„Vom ataca la CCR legea privitoare la aducerea aurului în ţară. Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, (a spus ironic – n.r.) ‘o să facem ghiuluri şi inele’, asta a declarat domnul Bădălău”, afirma Orban.
La rândul său, deputatul USR Cosette Chichirău susţinea, în aprilie, că actul normativ va pica la CCR. „Acest proiect va pica la CCR pentru că încalcă tratatul de funcţionare a UE, articolul 130”, afirma ea.
Se vede clar că USR-ista fabulează, fiind alături de cadrul legislativ și ca raspunde doar la comenzi straine intereselor generale ale romănilor.

Legea prevede că Guvernul, Banca Națională și Banca Central Europeană nu au emis niciun punct de vedere asupra asupa proiectului de lege. Conform Tratatelor internaționale, BNR și BCE trebuia obligatoriu să emită un aviz în acest sens. Lipsa unui aviz nu presupune un dezacord ci o acceptare tacită a legii

COMENTARII

  1. Fara indoiala multe i se pot reprerosa dlui Dragnea. Acesta a fost un mare patriot printre javrele din actuala clasa politica.

  2. In decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea a cantarit masiv nu doar lupta cu statul paralel sau pozitia contrara fata de dublul standard al UE fata de Romania ci si aceasta Legea a repatrierii rezervei de aur!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.