O mana de ajutor intinsa rromilor

O mana de ajutor intinsa rromilor

0 51

Maine se va deschide in aula Universitatii “Transilvania” din Brasov expozitia “Trecut, prezent si viitor”, organizata de Asociatia Rhoma Heart – Ilo Rrom cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, care, incepand din 1971, se sarbatoreste in fiecare an, pe 8 aprilie.
Expozitia doreste sa construiasca o legatura intre etnii si o comunicare mai bine informata intre acestea.Se doreste astfel cresterea nivelului de toleranta, inlaturarea unor idei preconcepute si a comportamentului rasist.
De acord si este foarte bine ca se prezinta publicului si aspecte mai roze ale etniei brunete, caci de aspectele intunecate avem parte zilnic.
S-ar putea sa fiu catalogat de unii drept rasist, caci nu pentru prima data scriu critic despre aceasta etnie. Eu cred insa ca, atungi cand gasesti o musca in lapte, o scoti, nu o inghiti.
Se tot bate toba mare, mai ales in ultimul timp, pe chestia integrarii etniei tiganilor in societate si renuntarea la discriminare. De acord, caci este vorba de oameni.
Dar cand aceasta etnie NU VREA sa fie ajutata si nu vrea sa se integreze decat in foarte mica masura si mai ales cad, prin aceasta, se intrevede un castig?
Mass-media prezinta o serie de materiale despre viata tiganilor, cu ocupatiile diferitelor triburi si mai ales cu obiceiurile. Tot felul de reportaje filmate apar pe micile ecrane, majoritatea – din fericire – pe un ton neutru. Si ce pot vedea si auzi telespectatorii?
Ca tiganii nu vor sub nicio forma sa-si schimbe obiceiurile si felul de viata, refuzand scoala, refuzand relatiile matrimoniale normale, refuzand insasi adaptrea, pe cat mai posibil, a mentalitatii la cererile societatii in care traiesc.
Sa mai arat, economic vorbind, ca, din banii unui smecher brunet – nu adunati din munca cinstita, sunt sigur prin logica – cu viloaie-palat si tot tacamul, ar putea trai normal sute de familii de tigani? Acesti belferi de ce nu-si ajuta coetnicii?
Sa mai arat cum ma jignesc tiganii, nepermitandu-mi sa ma casatoresc cu o tiganca, oricat de bogat as fi?
Sa mai arat alte si alte asemenea, lucruri, de fapt, cunoscute de noi toti din viata de zi cu zi?
Eu, daca intind o mana, este una curata. Dar vreau ca si mana pe care urmeaza sa o strang sa fie asemenea

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.