O intrebare-cheie pentru Regimul Iohannis: cum vom supravietui energetic urmatorii 5...

O intrebare-cheie pentru Regimul Iohannis: cum vom supravietui energetic urmatorii 5 ani?

1 290

Dacă după revoluție făcea furori întrebarea publică ”ce ați făcut în ultimii cinci ani?”, a venit momentul unei întrebări încă mai complicate: ce vom face în următorii cinci ani? Pentru că, aflăm de la guvernanți, pe canale oficiale, România își va căpăta independența energetică abia din 2027, dacă lucrurile vor fi în grafic, desigur. Ceea ce, oricum, nu se întîmplă niciodată la noi.

Deci, cum vor supraviețui românii fără importurile rusești de energie timp de cinci ani de aici încolo?
Într-un interviu acordat azi România Actualități, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne ”stinge” lumina speranței: primele gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase abia la începutul anului 2027 și tot atunci ar urma să devină funcțional mini-reactorul nuclear promis de americani.
Cît despre finalizarea reactoarelor de la Cernavodă, ministrul anunță anii 2030-2031.
”Conform datelor pe care le avem de la cei doi operatori, atât de la Exxon, acum şi de la Romgaz şi de la OMV Petrom, gazele din Marea Neagră, dacă totul decurge cum au planificat deja, la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027 vom avea primele gaze din perimetrul Neptun Deep” spune Popescu.
”Eu cred în tehnologia reactoarelor modulare şi sunt convins că primul reactor modular în România va fi pus în funcțiune mai repede decât reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Estimăm în jur de 2027 primul reactor modular; reactoarele de la Cernavodă 2030-2031(…) Începând cu 2026-2027 eu cred că România va deveni independentă energetic” a adăugat el.
Virgil Popescu închide, totodată, în mare măsură subiectul termocentralelor pe cărbuni, singura soluție aflată la îndemîna României pe termen foarte scurt:
”Decât să investim în retehnologizări pe cărbune din bani proprii, din bani de la buget, pe fonduri europene, când vorbim de cărbune, şi lucrurile trebuie spuse foarte, foarte direct, în condiţiile în care România are rezerve de gaze naturale şi îşi acoperă producţia, strategia noastră este să investim fonduri europene cât mai putem să folsim fondurile europene pentru gazele naturale şi să trecem de la cărbune la gaz natural, pentru că este tot resursa noastră”.

Scurt remember.
În martie 2012, președintele României, Traian Băsescu, a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, după care a făcut anunțul cel mare:
„S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare(…) Exploatarea va începe după ce vor fi încheiate toate prospecţiunile şi, probabil, din 2015, 2016, 2017, România poate fi independentă deplin din punct de vedere energetic”. (B.T.I.)

Bilanț după ce trecut un deceniu. Exxon a venit și a plecat. Nu! Nu a plecat cu mâna goală ci cu un miliard de dolari, fără să facă altceva decât să semneze un Contract, cu Statul romăn, totul a fost gratis. Totul poate fi confirmat de catre conducerea ANRM.
Ținta pentru gazele off-shore din 2015 a lui… Băsescu, cănd ni s-a zic că vom consuma gaze din Marea Neagră, a devenit acum 2027, un termen fixat de W.K. Iohannis și actualilii lui guvernanți.
Cînd vine următoarea ”prelungire”?
S-au vom aplica linia strategică comunicată de Bruxelles!

Comisia Europeană mai cinică ca securiștii lui Ceaușescu
Vicepreședintele Comisiei Europene, aflat momentan în faza de sugestii, recomandă europenilor „să se încălzească mai puțin, să meargă pe bicicletă și să-și aerisească hainele în loc să le spele”…
Frans Timmermans, vicepreședintele olandez al organului executiv al blocului UE, a susținut recomandarea de mai sus în cadrul unei reuniuni a Comisiei de mediu a Parlamentului European.
Oare de ce a apărut („recomandarea”) în presă doar în Grecia?
Din câte am verificat nicio altă agenție de știri nu a preluat-o!
pentru cei care vor să spună că ar fi un fals le spunem să caute, ca noi sau să urmărească link-ul de mai jos. Deci nu este un fals! Nu! Declarația olandezului este cât se poate de reală.
Această recomandare (deocamdată) a fost susținută fix la ora 11:24:00 în plenara Comitetului pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară, în cadrul Parlamentului European. „Plenara” a avut loc pe 28 apr 2022 între orele 9 și 12. (Sursa: Thema Newsroom | Publicat: 2 mai 2022).

Înregistrarea poate fi accesată aici.
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20220428-0900-COMMITTEE-ENVI

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.