O fabrică lucrează în plin – de la începutul lunii s-au eliberat...

O fabrică lucrează în plin – de la începutul lunii s-au eliberat 135.000 de pașapoarte

0 258

Conform unui comunicat remis de Prefectura Brașov ,,de la începutul acestei veri, au fost eliberate aproximativ 135.000 de pașapoarte fără a fi înregistrată o depășire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii țări.
Menționăm că, deși normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, în practică, acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare.

Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare – este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța, unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni, sau Germania, cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni”.

Așa cum am amintit și în ediția de ieri a ziarului Info Brașov începând cu data de 24.06.2019, programul de lucru cu publicul a fost prelungit cu 2 ore în 31 de județe și în municipiul București, unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de pașapoarte.
Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte (http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/).

Pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, insituția anterior menționată le reamintește solicitanților că au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/, iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica pașaportul a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă.

De asemenea, cetățenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa
 https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

În final se amintește că ,,începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină.

Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru)”.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.