O eventuală invazie rusă asupra Republicii Moldova nu poate fi exclusă!

O eventuală invazie rusă asupra Republicii Moldova nu poate fi exclusă!

0 39

Informațiile ce vin din Basarabia (Rep. Moldova) sunt extrem de îngrijirătoare. Incidentele din regiunea transnistreană sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, de natură să creeze vecinilor nostri ucraineni pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova, potrivit unei opinii la Radio Chişinău
Experții au atras atenţia că, în aceste circumstanţe, Republica Moldova trebuie să se aştepte la orice scenarii şi că ţara are „foarte mari motive pentru îngrijorare”, relatează si Agerpres. 
Vă reamintim ca in ultimele zile au avut loc mari explozii în Transnistria.
Fostul ministrul al apărării, generalul de brigadă (r) Vitalie Marinuţa, consideră că Rusia este interesată de destabilizarea situaţiei, iar acţiunile acesteia sunt imprevizibile. 
„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse (…), fiindcă nu este în interesul nici al Republicii Moldova, nici, cum unii insinuează, al României sau al NATO, pentru a escalada actualmente situaţia. Eu consider Rusia un actor iraţional, căruia este destul de dificil să-i prezici acţiunile”, a spus Marinuța.
De aceeaşi părere este şi  fostul reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), organism care monitorizează situaţia din Zona de securitate de pe Nistru si  nu exclude că incidente şi provocări vor avea loc în continuare în regiune.
 Cred că vom asista şi la alte evenimente de acest gen… Republica Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruşi vinerea trecută, potrivit căruia ar  fi fost un atac în direcţia Nikolaev, Odessa, pentru a fi conectate forţele Federaţiei Ruse cu forţele din regiune transnistreană. În consecinţă, avem foarte mari motive de îngrijorare.”, a mai spus Marinuţa. 
Deci o eventuală invazie rusă asupra teritoriului Republicii Moldova nu poate fi exclusă. 
Dacă pornim, totuşi, de la presupunerea că acţiunile respective au fost realizate de Federaţia Rusă, înseamnă că noi trebuie să ne aşteptăm la ceea ce a fost în Ucraina la 24 februarie. (Printr-o invazie) ei (ruşii) rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid hotarul cu o ţară NATO – România – şi, în acelaşi timp, formează încă un centru de luptă în care va fi atrasă o parte din forţele militare ale Ucrainei şi astfel ar simplifica, într-o oarecare măsură, posibilităţile lor de a ataca din Nikolaev, Herson ş.a.m.d.”, a spus expertul. (D.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.