O enigmă și numeroase „bizarerii” în rezultatele finale ale Recensământului din 2011...

O enigmă și numeroase „bizarerii” în rezultatele finale ale Recensământului din 2011 în Ungaria!

0 140

Oficiul Central de Statistică al Ungariei a publicat dupa destui ani,(ca si in Romnia…) rezultatele finale ale recensământului din 2011. Conform acestora, în Ungaria … ar mai trăi doar 26.345 persoane de naţionalitate română şi …mai ciudat, doar 13.886 persoane cu limba maternă română, probabil…diferentza fiind maghiarizati(!!). Reamintim că în 2001(si mai ciudat!!)  în Ungaria,absolut de… neexplicat, s-au mai declarat români doar 7.995 persoane. Se stie ca dupa Trianon ramasesera inlauntrul actualelor granite (…mai firesti!) ale Ungariei, adica in UNGARIA maghiarilor autentici, aproape 400.000 de Romani. Unde or fi disparut?

Sa fi fost maghiarizati cu forța? FABULOS !! Si totusi, incepand cu recensământul din 2011, orice persoană din Ungaria şi-a putut declara mai multe identităţi… Iar tziganii au fost incurajati si …financiar sa opteze pentru identitatea romaneasca !! Astfel, numărul celor care s-au declarat şi cu a doua naţionalitate oficialasa zicem română (pe lângă altă naţionalitate… de baza) este o noutate de la ultimul recensamant, cu rezultat de… 35.641 persoane. Doar ca, în oglinda,  credincioşi români ortodocşi, ar mai trăi în Ungaria…oficial doar 4.230, faţă de… de peste 2000.000 in 1918…Tot oficial!

Nu numai numărul românilor – dupa ce,de apropape un secol au fost decimati statistic – au crescut…iar statistic în  ultimul deceniu de cand cureinventarea campaniei Autonomia secuiasca, ci si a tuturor naţionalităţilor din Ungaria. Cât sunt de relevante şi de credibile numerele/cifrele de mai jos, rămâne la latitudinea fiecăruia… sa creada ce vrea! Menţionăm de la bun început că la întrebările referitoare la naţionalitate şi religie răspunsurile nu au fost obligatorii…
În timp ce numărul populaţiei ţării a scăzut, în ultimii zece ani, cu 260.000, (astfel în Ungaria trăind, pe 1 octombrie 2011, numai 9.937.628 persoane, numărul celor care şi-au declarat naţionalitatea (şi dubla identitate) a crescut în mod paradoxal. Rezultatele finale ale recensământului din 2011 au fost prezentate la o conferinţă de presă din Budapesta,5-6 ani mai tarziu, susţinută de vicepreşedintele Oficiului Central de Statistică, nationalistul Németh Zsolt. Acesta a arătat că populaţia ţării sale tot scade începând din anul 1981; iar acum mai trăesc în Ungaria, mai puţini decât în anul 1960…

De cand cu,,,marota Tinutului Secuiesc, românii din Ungaria au „crescut”si ei spectaculos (…dar la numaratoare!) ajungand pana pe locul 3 pe podiumul minoritatilorÎn 2001, 314.060 persoane nu s-au declarat aparţinătoare vreunei naţionalităţi!! Dupa 10 ani, in 2011, acest număr a fost de 555.507  !!  Numărul persoanelor care nu au dorit să răspundă la …tripla intrebare referitoare la naţionalitate a fost de… 1.455.883.
Se apreciaza ca aproape o treime dintre acestia au fost de origine romana…
 Oare de ce? 
V
orba SRI: nici nu confirmam, nici nu infirmam!! Dar idiferenta autoritatilor de la Bucuresti fata de fratii romani de acolo, o subliniem cu aspra dojana, de-acum proverbiala la guvernantii nostri!
Patru întrebări au fost încluse in chestionar, care s-au referit …incrucisat la:
a) naţionalitate,
b) limbă maternă şi
c) religie.
În campania de informare dinainte de culegerea datelor din toamna anului 2011, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a încurajat românii din Ungaria să răspundă doar la întrebările cu numărul 34, 36 şi 38, în următorul fel:
De care naţionalitate consideraţi că aparţineţi? – ROMÂNĂ. Care este limba dvs. maternă? (se pot da cel mult două răspunsuri) – Dacă ştii  româneşte, dacă acasă vorbiţi  româneşte, dacă ai făcut si şcoală românească, scrie – ROMÂNĂ.. De care comunitate religioasă,/ confesiune consideraţi că aparţineţi? – Dacă eşti botezat în biserică ortodoxă, dacă îţi asumi această religie, scrie – ROMÂN ORTODOX.: daca esti roman greco-catolic, tot asa, cetatenie romana !  
Din pacate,intrebarea cu numărul 35 a fost astfel formulată pentru a justifica neaparat…recenzarea cu dubla identitate (cea care a cauzat atâtea neplăceri românilor la alegerile de autoguvernări locale minoritare!), Incepând din anul 1998, intrebarile au dus la naşterea aşa-numitului fenomen de etnobiznis): intrebarea 35. Dacă în continuarea celor menţionate mai sus aparţineţi şi de vreo altă naţionalitate? Adica cum?! Răspunsul la această întrebare a cauzat o explozie în numărul tuturor naţionalităţilor din ţară.Adica cum?
Vicepreşedintele Oficiului Central de Statistică a arătat ulterior, la conferinţa de presă , că faţă de recensamantul de-acum 10 ani, numărul ţiganilor din Ungaria a crescut cu 153,4%, deoarece 315.583 de persoane s-au declarat “în primul sau în al doilea rând… ţigani”.
Pe locul 2, intre cele mai numeroase naţionalităţi se găsesc inca nemţii, care sunt 185.696, iar pe locul 3 s-au clasat… românii, nu țiganii...
Iar românii, desi in crestere, totusi au fost recenzati doar 
35.641! Adica la total, de 9 ori mai putin decat in 1918 ! Dar unde au disparut? Nu cumva au fost asimilati cu fortza? Apoi urmează slovacii, cu 35.208 persoane…
Cum se vede, recensamantul a devenit, ca pe vrema lui Horthy, arma politica de maghiarizare!
 Unii lideri ai românilor din Ungaria, vorbind despre conationalii lor, se refereau doar la cei trăitori în cele trei judeţe, Bichiş, Bihar şi Ciongrad; dar vor trebui să-şi schimbe de acum înainte discursul.
Datele noului recensământ ne arată că românii au …impânzit toată Ungaria. Pana si la Buda 
de ex. au aparut si au fost recenzati …in locul țiganilor, 8.840 de romani in plus…, mai multi decat in jud. Bichis si Bihor la un loc, iar in zona Pesta, 5.649!

Dupa un sfert de secol oficial in Ungaria Limba Română este vorbită de 128.852 de persoane! E mult, e putin, este cat de cat exact?? Nici la întrebarea referitoare la limba maternă nu a fost obligatoriu să se răspundă…  Pentru ca intrebarea a fost formulată astfel: Care este limba dvs. maternă? (se pot da cel mult două răspunsuri…) Incredibil (?!) Faţă de 8.482 de persoane care au declarat în 2001 că au ca limbă maternă româna, acum numărul acestora a crescut doar la 13.886. (Reamintim, ca pe o curiozitate: cand in Ungaria traiau pe bune peste 200.000 romani, la recensământul din 1930, în Ungaria, s-a…acceptat ca 16.221 persoane au avut ca limbă maternă româna.)
Din datele publicate la ultimul recensamant nu reiese însă câţi au româna ca limbă maternă în satele tradiţionale româneşti sau în alte localităţi.
Conform recensamantului oficial, Romanii din Ungaria sunt si tot mai… necredincioşi! dar… au crescut semnificativ (de la 10% la 27%) numărul persoanelor, care nu au dorit să răspundă la întrebarea referitoare la religie. Si mai mincinoase sunt cifrele despre Creştinii ortodocşi care sunt în total ...doar 13.710, dintre care doar 5.102…de 12 ori mai putin!!, ar fi români ortodocşi,.  însă numai 4.230 s-au declarat …si de naţionalitate română.
A fost obligatoriu însă de răspuns pentru toţi participanţii la recensământ la întrebarea referitoare la competenţele lingvistice.
Întrebarea 21: Ce limbi vorbiţi? În ce limbi puteţi înţelege pe alţii, respectiv vă puteţi face înţeles? Aici a însemnat că vorbesc, înţeleg limba română 128.852 de persoane, dintre care pentru 90.733 de persoane româna…  le este limbă maternă.Interesant este ca  la nivel naţional, dintre limbile străine, cei mai mulţi, 1.589.180, vorbesc engleza1.111.997 germana, iar 158.497 rusa…cand nici nu exista aceste minoritati,de ex: rusa…(!?).Dupa atatea „aventuri”si capcane linvistice… Româna se situează totusi… pe locul al patrulea. 
Cu cati vorbitori? Nu se stie exact… (Prof.Deak Andrei)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.