O CERERE ca IT-iștii să nu mai fie scutiți de impozit...

O CERERE ca IT-iștii să nu mai fie scutiți de impozit este deja materializată într-o excepție de neconstituționalitate aflată pe rolul Curții Constituționale a României!

0 253

Clujeanul Lucian Todoran îndeamnă pe cei interesați să intervină în dosarul de la Curtea Constituțională, în calitate de amicus curiae.

Pe rolul CCR, în faza întocmirii raportului, există un dosar prin care am cerut ca prevederea din Codul fiscal care impune o asemenea scutire să fie declarată neconstituțională. Cererea/excepția o ridicasem în fața Tribunalului București care a constatat că e admisibilă a fi judecată și a trimis-o spre judecare la CCR.
Organizațiile și persoanele interesate pot trimite memorii la dosar, în calitate de „amicus curiae”.
Dacă doresc să cunoască excepția, așa cum a fost ridicată, și C.C.R. nu le-o comunică, le-o pot comunica eu, la cerere”, a precizat tânărul pentru Clujust.ro

Hotărârea Tribunalului București, care a trimis sesizarea la CCR: ”Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal raportat la prevederile art. 16 alin. 1, art. 56 alin. 2, art. 1 alin. 3 şi art. 4 alin. 1 din Constituţia României, invocată de reclamantul Todoran Lucian, în contradictoriu cu pârâţii Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor Publice şi intervenientul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Se vor înainta către Curtea Constituţională a României, în copii certificate: prezenta încheiere, cererea de chemare în judecată, întâmpinarea, răspunsul la întâmpinare şi concluziile scrise depuse de către ANAF privind opinia sa cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată.”

”Scutirea de impozitul pe venit a programatorilor, laolaltă cu persoanele cu dizabilități și lucrătorii sezonieri încalcă principiul egalității în fața legii și a justei așezări asarcinilor fiscale.
E o formă de proastă guvernanță ce atinge direct persoanele fizice, manifestată prin fiscalism încropit din lipsă de idei în care politicile economice să se integreze principiilor aflate la baza statului democratic.”, a precizat dl.Todoran (Numărul dosarului de la CCR este 414D/2019 și se referă la art.60 pct.2 din LEGEA nr.227/2015 (Codul Fiscal), potrivit capturii de pe site-ul Curții de mai jos.)

Excepția de neconstituționalitate:
Excepția de neconstituționalitate a art. 60, pct. 2 a Legii 227/2015. Arăt că scutirea persoanelor fizice de la plata impozitului pe venit ca urmare a desfășurării de activități de creare de programe de calculator contravine art. 16, alin. (1) al Constituției României, art. 56, alin. (2) al Constituției României și art. 1, alin. (3) (coroborat cu art. 4, alin. (1) al Constituției României).
Motivez neconstituționalitatea articolului de lege criticat pentru nerespectarea egalității în fața legii și a autorităților publice prin aceea că, între contribuabilii persoane fizice care înregistrează venituri de natură salarială se introduce o discriminare în baza domeniului în care activează. Aceasta e o inegalitate a persoanelor fizice salariate în fața legii și în fața autorităților publice care colectează impozitul pe venit.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.