O altă direcție ideologică lansată de Budapesta: Națiunea Maghiară de… pretutindeni!

O altă direcție ideologică lansată de Budapesta: Națiunea Maghiară de… pretutindeni!

1 496


Multa lume se intreaba cum de au renuntat (deocamdata…) revizionistii maghiari la vechea lozinca „Ardealul maghiar”? SI CUM de s-a nascut in mintea unor iredentisti notorii o unitate teritorial-administrativa… mai mică, cu denumirea „Tinutul Secuiesc”? 
Adica ceva care, istoric, nu a existat niciodata! Ei bine, iata un scurt „preludiu” extras din subteranele ideologiei staliniste interbelice, aflat in  plina expansiune.
Socotit moment de rascruce pentru comunistii ilegalisti  de-atunci, …aproximativ romani, Congresul al V-lea al PCR s-a desfasurat la Moscova, pentru ca in Romania nu putea exista legal ca partid, avand in vedere ideologia sa fatis antinationala. 

Atunci s-a nascut pentru prima data teza stalinista conform careia: „Romania, dupa Marea Unire, este un stat imperialist” si ca atare, nationalitatile conlocuitoare au dreptul la autonomie si autodeterminare „pana la despartire” (evident, trimiterile erau cu adresa directa la provinciile romanesti Transilvania, Basarabia, Tinutul Hertei si Bucovinei… plus Dobrogea). Nu mai amintim ca erau vizate, de asemenea Polonia, Cehoslovacia si Jugoslavia
Asemenea Germaniei naziste, URSS, ca mare putere, respingea in preajma sa, existenta unor state nationale puternice si mai ales unitare etnic!Pentru presa de atunci nu era nimic surprinzator in aceasta Rezolutie, adoptata de Congresul al V-lea al comunistilor romani, deoarece marea majoritate a membrilor sai, atatia cati erau, dar mai ales a conducerii sale, era formata din alogeni.Amanunte interesante oferea cunoscutul ziar „Universul”. Astfel:

  • Intre participantii cu rang de delegati la Congresul al V-lea al PCR nu erau decat vreo doi-trei romani, restul fiind, in special evrei, unguri, rusisi bulgari;
  • Rezolutia s-a adoptat sub presiunea exercitata de Internationala Comunista (care in 1917 adoptase un Document asemanator), urmarind dezmembrarea statelor europene, in vederea deschiderii drumului spre Europa a „Revolutiei comuniste mondiale”.
  • La momentul adoptarii acestei Rezolutii antiromanesti, secretar al Internationalei Comuniste era Bella Kuhn, fostul lider al bolsevicilor unguri, fost sef al Guvernului ungar, dupa proclamarea „Republicii Sfaturilor”,
  • Pentru prima oara, dincolo de hotarele URSS, s-a infiintat, la Budapesta, un stat bolsevic, condus de un guvern care instaurase oficial „dictatura proletariatului”.

Din fericire pentru Europa, viata „Republicii Sfaturilor” de la Budapesta, condusa de Bella Kuhn, secondat de vice-comisarul insarcinat cu revolutia culturala a maghiarilor, filosoful extremist Georg Lukacs,a fost pe scurta durata intre liderii Republicii sfaturilor.
Intrand in Razboi, alaturi de Tarile Antantei, si raspunzand numeroaselor provocari ale comunistilor unguri, la adresa suveranitatii si independentei tarii, Ostirea Romana a aparat Ardealul, a intrat in razboi si ocupand o mare parte a Ungariei, inclusiv Budapesta. Astfel, s-a pus capat, in 1919, existentei statului bolsevic in Ungaria.Intreaga Europa a salutat atunci actul de curaj si responsabilitate al Regelui Ferdinand si al Guvernului Romanesc, care a stavilit pentru un sfert de veac raspandirea comunismului in Europa!La vremea respectiva, mai ales I.V. Stalin n-a putut ierta Romaniei interventia militara care a insemnat lichidarea primei puteri comuniste, instaurate intr-un stat aflat dincolo de granitele URSS. 
Astfel  stalinismul si diktatura antiromaneasca, plus ofensiva ideologica sunt de inteles.Dar ni se pare o atitudine, nu doar antidemocratica, dar mai ales impotriva realitatilor politice europene, la 100 de la Conferinta de pace de la Paris sa continui obsesiv demersurile de sorginte stalinista, de „autonomie si autodeterminare, inclusiv teritoriala”! Mai nou sub stindardul secuiesc…Cu atat mai mult cand demersurile sunt sustinute atat de agresiv nu doar de o persoana politica privata, cum este fostulepiscop adulterin, Tokes Laszlo, aflat si in postura deseori jenanta, de parlamentar european.ungur.

Sa nu fi aflat consilierii d.lui Johannis (vreo doi chiar cu pretentii de istorici) ca Rezolutia Congresului al V-lea al PCR a fost, este si va fi ridicola si caduca, chiar si îmbălsămată în poleiala portocalie de Tinut Secuiescsi de Noua Natiune Maghiara??
Cum sa incurajezi, ca presedinte, doar pentru niste amarate de voturi, ideea  autonomiilor, chiar vopsite cu „motivatii pseudoeuropene”.
Nu stiu cati romani vor intelege acest lucru?! pof.Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.