O alta amenintare globala majora Falsificarea pasapoartelor!!

O alta amenintare globala majora
Falsificarea pasapoartelor!!

0 82

Cea mai mare amenintare cu care se confrunta lumea in prezent este falsificarea pasapoartelor, in speta milioanele de documente furate care ar putea fi folosite de teroristi sau infractori pentru a calatori in intreaga lumea, atentioneaza secretarul general al agentiei internationale de politie Interpol, Ronald K. Noble, intr-un interviu pentru Associated Press.
Acesta nu este un pericol evident, insa a intrat in atentia publica dupa tentativa de atentat cu bomba de Craciunul trecut asupra unui avion de linie american.
Scanerele corporale, acceptate de numeroase tari dupa atentatul esuat, sunt o solutie nechibzuita, este de parere Noble.
“Cea mai mare amenintare in lume este aceea ca anul trecut au fost 500 de milioane de sosiri aeriene in intreaga lume in care documentele de calatorie nu au fost comparate cu baza de date a Interpol”, a declarat el pe marginea Forumului Economic Mondial din statiunea elvetiana Davos.
“In acest moment, in baza noastra de date avem peste 11 milioane de pasapoarte furate sau pierdute. Aceste pasapoarte sunt folosite, modificate fraudulos si sunt oferite teroristilor, criminalilor de razboi, traficantilor de droguri, traficantilor de persoane”, a spus el.
Solutia consta, potrivit sefului Interpol, in servicii de informatii mai eficiente si schimburi mai bune de informatii secrete intre tari.
“Nu stii motivatia din spatele persoanei care are un pasaport”, a afirmat Noble. “Daca esti terorist, a spus el, vei cara explozibili care vor fi detectati? Nu!”, a adaugat el.
Numeroase aeroporturi americane folosesc scanere corporale, iar mai multe aeroporturi din alte tari au inceput sa apeleze la ele dupa ce un tanar nigerian, Umar Farouk Abdulmutallab, a incercat, la 25 decembrie, sa detoneze explozibili ascunsi in lenjeria intima intr-un zbor Amsterdam-Detroit.
Noble a ridicat intrebari asupra sumelor de bani si a resurselor pe care le implica folosirea de scanere corporale.
El a mai precizat ca autoritatile americane recunosc amenintarea pe care o reprezinta falsificarea pasapoartelor. In 2006, autoritatile americane au verificat datele Interpol de circa 2.000 de ori, in timp ce anul trecut au facut acest lucru de 78 de milioane de ori, descoperind aproape 4.000 de persoane care calatoreau cu pasapoarte furate sau gasite.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.