O agenţie generoasă – AFIR va sprijini toate firmele beneficiare care...

O agenţie generoasă – AFIR va sprijini toate firmele beneficiare care se confruntă cu situaţii excepţionale cauzate de pandemia

0 87

Beneficiarii de fonduri europene nerambursabile acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) care se confruntă cu situaţii excepţionale obiective cauzate de pandemia de COVID-19 îşi pot reorganiza, restructura sau reprograma activitatea care face obiectul finanţării, a anunţat, vineri, într-un comunicat, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Potrivit sursei citate, această modificare în implementarea proiectului trebuie să se realizeze doar cu respectarea unor cerinţe, printre care notificarea AFIR în acest sens, depunerea spre aprobarea AFIR a unui plan de acţiuni pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităţilor în scopul prelungirii perioadei de execuţie a contractului.

AFIR precizează că, pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităţii, beneficiarii PNDR 2020 au posibilitatea de a prelungi anumite etape din graficul de implementare, de a reeşalona tranşele de plată, de a majora numărul maxim de cinci tranşe de plată sau de a solicita prelungirea duratei de execuţie a contractului fără perceperea penalităţilor de întârziere.

Situaţiile excepţionale obiective cauzate de pandemia de COVID-19 cu care s-ar putea confrunta beneficiarii de fonduri europene nerambursabile acordate prin PNDR 2020 pot fi, de exemplu, lipsa forţei de muncă din partea contractorilor, izolarea la domiciliu, carantină etc.

„Dacă beneficiarul PNDR nu poate să-şi optimizeze activitatea, conform celor menţionate mai sus, poate să solicite AFIR suspendarea prevederilor contractuale pe durata stării de urgenţă, cu asigurarea, după caz, a valabilităţii scrisorii de garantare sau a poliţei de asigurare a avansului. Subliniem faptul că primul pas trebuie să fie reorganizarea sau restructurarea şi doar dacă nu există această posibilitate, beneficiarul să opteze pentru suspendarea contractului de finanţare, care presupune îngheţarea activităţii şi a finanţării. În contextul în care nivelul de digitalizare al AFIR permite derularea fluxurilor de lucru în mediul online, permiţând astfel comunicarea cu solicitanţii de finanţare şi cu beneficiarii exclusiv prin intermediul internetului, Agenţia a implementat o soluţie informatică alternativă pentru situaţiile care privesc proiectele cu depunerea pe suport de hârtie. În principal, această facilitate se adresează Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) pentru implementarea submăsurii 19.2. Accesul în acest spaţiu virtual poate fi făcut doar prin invitaţie transmisă direct de către experţii AFIR, în urma solicitării beneficiarului”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii AFIR susţin că această soluţie utilizează o aplicaţie cloud, dedicată pentru fiecare proiect în parte, modul în care se utilizează fiind detaliat pe pagina de internet www.afir.info, dar şi în cadrul unui tutorial simplu, disponibil pe canalul de YouTube: AFIR Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.