Nunțile politice la români

Nunțile politice la români

0 289

Mare tevatură mare în presă și pe rețelele sociale vizavi de nunta politică, electorală și legionară a lui George Simion, în opinia unora, ori tradițională, decentă și admirabilă, în opinia altora. Adevărul e că niciuna dintre tabere nu prea are dreptate. Nunta a fost orice numai politico-legionară nu, dar nici cu decența nu s-a făcut exces, dacă ne gîndim la bizara idee a invitării tuturor românilor ori a celor 42 de cupluri de nași.
Dincolo de asta, auriștii sunt mici copii, nunta lui Simion nici măcar nu se apropie de liga nunților politice cu mare fast, dar și cu scandal, inaugurate după revoluție, dacă e să reamintim doar cîteva cazuri.
Multă lume care a apreciat nunta de sîmbătă s-a bășicat pe tema criticilor aduse nunții. Să fim serioși, presa occidentală sfîșîie, efectiv, marile nunți, în special cele regale.
La nunta din 2004 a actualului rege al Spaniei, Felipe, presa consemna: rochia miresei a fost nereuşită (a zis Paco Rabanne), ceremonia rece, catedrala oribilă, invitaţii cei mai aşteptaţi nu au sosit, frescele din catedrala Almudena au fost lipsite de gust, decoraţiunile din centrul Madridului au fost „stupide şi vulgare”, mirii au fost foarte rezervaţi” și ”nu s-au sărutat pe gură”. Plus de asta „nimeni nu a plîns, nici regele, nici regina, nici mireasa sau mirele” (El Mundo). Criticată a fost și solicitarea autorităţilor spaniole către NATO ca un avion radar Awacs să supravegheze spaţiul aerian madrilen în timpul căsătoriei.
În fine, toasturile prinţului Felipe şi regelui Juan Carlos s-au transmis fără sonor.
O rușine de nuntă regală, una peste alta.
Și dacă asta se întîmplă afară, la cel mai înalt nivel aristocratic, ce pretenții să avem de la români, unde nunta nu e nuntă dacă nu se lasă cu bătaie?
Dincolo de asta, nunții lui Simion i-au lipsit clar, în pofida acuzațiilor, accentele politice și tenta electorală, la fel cum i-au lipsit invitații politici cu greutate și mesajele politice explicite.

Dacă Simion urmărea asta, avea mijloace să dea lejer semnale către votanți, putea să invite la nuntă inclusiv personalități europene din familiile naționalist-suveraniste etc. Nu a făcut-o. Zelea Codreanu a transmis la nunta lui mesaje pînă și prin cununiile de pe cap, unde avea zvastica mai mare decît crucea. Oricum, și dacă erau mesaje politice, pînă în 2024 uita toată lumea, așa că logic ar fi fost ca Simion să se însoare în vara anului electoral dacă urmărea beneficii politice.

Nefiind, deci, nuntă cu mesaje politice, nici atît nu putea fi una legionară. Pentru cei mai puțin cunoscători, nunțile în stil cîmpenesc au devenit o modă în ultimii ani, funcționînd în prezent zeci de firme care organizează asemenea petreceri. Dacă liderul AUR a urmărit anumite scopuri cu substrat politic, ele țin mai degrabă de dorința obținerii notorietății la nivel național, dorință firească pentru un lider ieșit din spuma mării anonimatului de nici doi ani.
Cu excepția numărului de invitați, evenimentul de ieri pălește la toate capitolele, am spune, față de alte nunți post-decembriste care au implicat politicieni.
Și care s-a lăsat foarte adesea, cu mare scandal.

Simion e acuzat, bunăoară, că a făcut o nuntă prea tradițional românească.
Liderul PNL și candidatul prezidențial Crin Antonescu a fost acuzat de contrariu, că a făcut nuntă ”europeană” în anul electoral 2009, cununie și chef la Bruxelles, departe de țară, și naș italian.
Liderul AUR mai e acuzat că a exagerat cu tradițiile de la ceremonie, incluzînd bărbieritul cu securea.
Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a desființat public pe Olguța Vasilescu și Claudiu Manda pentru exact contrariul. Mai precis, făcuseră nunta în postul Paștelui, Orban menționînd că cei care au participat nu sunt nici măcar atei, ci păgâni care nu mai au voie să conducă România(?!!!).
Orice român credincios, care respectă tradiția, care își respectă semenii știe că în postul Paștelui nu se fac nunți. Ce credeți că am văzut la televizor?
Toată ciuma roșie, toți cei care se băteau cu cărămida în piept că ei fac referendumul pentru familie, arătându-și ca niște farisei credința, dar nu în Dumnezeu, ci în idolul la care nu au voie să se închine, s-au dus și au sărbătorit la nuntă, sfidând pe toți românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiția bisericii și care țin în această perioadă postul Paștelui.
Ăștia nici atei nu sunt, ci mai degrabă sunt păgâni și nu mai au voie să conducă România”, declara el acum trei ani.
Replica nervoasă a lui Băsescu: Am auzit că unii țipă că e în post. Și eu am făcut nunta tot în post”.

O nuntă foarte decentă de politician a avut Radu Mazăre, cu doar 10 invitați, fără prăjituri ori fotografii. Bine, era în pușcăria Rahova, dar tot se pune…
Mai mulți oaspeți decît nunta lui Simion era să aibă cea a fiului lui Liviu Dragnea, acum 4 ani, după ce, lîngă multele sute de invitați oficial, peste 5.000 de români confirmaseră pe Facebook că vin să huiduie ”ciuma roșie” pesedistă. Finalmente, s-a schimbat locul ceremoniei religioase cu unul ținut la secret tocmai de teama protestatarilor. Pînă la urmă, cîțiva tot au venit la marginea pădurii Snagov, unde a avut loc nunta, cu pancarte ”Nuntă cu penali”, ”M… PSD”, ”Casă cu gratii pentru tată socru”, ”Fără penali” etc.
(Mai puțin norocos decît fiul său, Liviu Dragnea amenință cu propria nuntă de vreo cinci ani încoace, dar mereu intervine cîte ceva, cum ar fi pierderea accidentală de logodnică.)
Ceva mai înainte, Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, fusese acuzat de liberalul Anton Marin că l-ar fi bătut, la o nuntă din Giurgiu, chestie care s-a lăsat cu dosar penal și cu o declarație a USR în parlament de condamnare a violenței, plus solicitarea PNL de excludere din partid a bătăușului. ”Bădălău m-a agresat, mi-a dat jumătate de pumn în gură” a declarat la DNA Marin Anton. Dacă îi dădea un pumn întreg aveam, probabil, criză politică.
Mai rezervată, Elena Udrea a explicat că ea nu a făcut nuntă pentru că nu a vrut să aibă cumetrii cu nimeni, afirmând că ”atunci când eşti într-o bătălie politică este foarte important să nu ai prietenii sau cumetrii”.

Cealaltă Elenă a politicii, însă, a făcut o mega-nuntă cu peste 600 de invitați, creme de la creme a politicii. Pentru nunta Elenei Băsescu la Palatul Snagov, RAPPS a anulat rezervarea veche de un an pentru nunta unui cunoscut afacerist român, ca să nu existe concurență între evenimente. Deh, avantajul de a fi fata președintelui. Asta nu a scutit-o de vreo 50 de protestatari care au scandat pe durata întregii slujbe religioase lozinci antiprezidenţiale, precum „Demisia”, „Băsescu la puşcărie”, „Hoţii”.
Pe lîngă asta, amenințarea cu bomba de la nunta lui Simon e pistol cu apă.
O nuntă de mare anvergură și largă respirație politică a avut loc în 2011, cînd peste 1.200 de persoane, între care liderii PSD Victor Ponta, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, precum şi deputaţi şi senatori din alte partide, au participat la Buzău, la nunta deputatului social-democrat Adrian Mocanu cu fiica unui cunoscut om de afaceri buzoian. Masa a avut loc la patinoarul din municipiu, iar Vanghelie, ca să nu întîrzie, a venit cu elicopterul, ca orice lider de stînga. Solvabilitatea unei companii e invers proporțională cu opulența firmei de la intrare, zice o vorbă veche, așa că mariajul abia de-a ținut cîteva luni.
Prin 2014, nunta fiicei primarului Iașilor, pesedistul Gheorghe Nichita, la care au participat multe sute de invitați și toate mărimile partidului, cu premierul Ponta în frunte, s-a lăsat cu mare scandal politic după ce PNL l-a acuzat pe edil că a aranjat parțial nunta din bani publici. ”Nichita s-a purtat ca un bulibaşă, care a ţinut ca întreaga urbe să afle despre evenimentul din propria familie” a decretat liderul liberal Alexandru Muraru, degrabă vărsătoriu azi de reclamații la CNCD.
O altă mega-nuntă cu peste 2.000 de invitaţi, printre care cei mai importanţi lideri ai PSD, a avut loc prin 2010 în Ţara Oaşului, Mircea Geoană şi Ioan Mircea Paşcu numărându-se printre cele 12 perechi de naşi ai tânărului cuplu. Socrul mic, și organizatorul, era un fost primar pesedist de comună, dar poziția politică măruntă a fost invers proporțională cu luxul. Mireasa a fost îmbrăcată în straie populare grele de peste 20 de kilograme şi s-au tăiat zeci de porci, tăuraşi şi găini, cu 5.000 de chiftele gătite de 100 de bucătari, mii de sarmale și cinci tone de whisky, vodkă, vin și bere.

În 2008, altă nuntă a generat scandal politic, pentru că o serie de politicieni grei, cu premierul Tăriceanu în frunte, nu au participat la consultări convocate de președintele Băsescu la Cotroceni pe tema creşterii preţurilor la alimente şi combustibili, optînd pentru o nuntă românească de super-lux la Monaco.
Tot pe atunci, Vasile Blaga avea un vis: să cîștige primăria capitalei și, în calitate de primar, să oficieze personal căsătoria fiicei sale Agathe cu Ionuţ Rudeanu. Nu a fost să fie, i-a cununat Neculai Onțanu, dar tot a fost o nuntă cu fast, peste 600 de invitați și toţi liderii PDL, la Palatul Știrbey, loc preferat de mulți politicieni români. Singurul care a promis că vine și nu a mai făcut-o a fost președintele Traian Băsescu, chestie care a făcut zile bune toată clasa politică să comenteze îngrijorată asupra posibilelor cauze.
Printre evenimentele anului 2005 a fost super-nunta primarului democrat Darius Vâlcov (membru PD la acea dată n.r.) cu deputata PIN Lavinia Șandru, care a avut trei episoade distincte în trei regiuni distincte, darul total urcînd spre 800.000 de euro.

Traian Băsescu a fost nuntaș foarte activ în perioada președinției, participînd la tot felul de asemenea evenimente prin țară, mai puțin la nunta de diamant a Regelui Mihai, cînd, brusc, a descoperit că are o agendă foarte încărcată. Premierul Adrian Năstase și-a făcut timp, în schimb, pentru a participa în mandatul său la nunta fiicei lui Recep Erdogan, în Turcia.
Cam tot pe atunci, fiul baronului pesedist oltean Nicolae Mischie s-a căsătorit cu fiica preşedintelui CJ Hunedoara, “o nuntă normală, care să respecte tradiţiile din Gorj şi Ardeal” după cum spuneau cuscrii înainte de eveniment. Au participat peste 2.000 de invitați cu ștaif, mult peste estimări, astfel că organizatorii au trebuit ulterior să scoată din pămînt și iarbă verde scaune și mese suplimentare. ”Nunta normală” s-a terminat cu un spectacol de artificii care costase doar el cît o nuntă normală și care a trezit din somn tot orașul Tîrgu Jiu. Ziariştilor le fusese interzis accesul în local, iar clădirea în care a fost organizată masa festivă a fost păzită în permanenţă de gardieni publici, ca nici un ziarist să nu se apropie prea mult.
De altfel, acest gen de măsuri de precauție este des întîlnit la nunțile politice mioritice; nu puține sunt cazurile în care nuntașilor li se cere să predea, discret, telefoanele la intrare ori chiar se recurge la aparate de bruiat semnalul GSM. Bodiguarzi ori sepepiști sunt folosiți pentru a încercui perimetre întregi în jurul nunților și botezurilor cu politicieni, pentru a nu fi deranjați de curiozitatea vulgului.
Și vulgul ar avea ce vedea, slavă Domnului. Cu mulți ani în urmă, aniversarea fiicei unui baron democrat din Ardeal s-a celebrat pe un platou montan cu sute de invitați din politica mare, iar cadoul de la tată, un Land Rover legat cu fundă roșie imensă, a fost adus cu un elicopter care a făcut trei ture în jurul meselor, ca să fie admirat în toată splendoarea. La final, s-a lăsat cu dans pe mese la propriu, dar în condiții de maximă siguranță: oaspeții trebuiseră să renunțe la telefoane și aparate foto.

O altă caracteristică a tuturor nunților politice de la noi: indiferent cît de înalt e rangul social al mirelui, miresei ori al socrilor, manelele sunt nelipsite.
Nunțile politicienilor români ori ale odraslelor lor se derulează, să o spunem de-a dreptul, în stil Corleone: invitați din famiglia politică, mulți la număr, pentru a justifica un dar cît mai mare – bani albi, extrem de prețioși și neimpozabili – , selecția lor atentă, pentru a nu se risca scurgeri nedorite de informații, plus alte măsuri de protecție și pază, în special privind presa. Nunțile de politicieni români sunt evenimente speciale, care trebuie musai bifate în cadrul aceluiași grup de interese pentru că, altfel, apare riscul ca absenții să fie considerați ”trădători” și să ajungă pe liste negre de partid. Care să nu coincidă cu cele electorale.

Darul de 800.000 de euro – cu lingouri de aur cu tot – de la nunta Șandru-Vîlcov pălește, bunăoară, față de milionul de euro adunat la nuntă, conform relatărilor presei, de Elena Băsescu.
Exemplele ar putea continua fără număr.
Trăgînd linie și adunînd, raportată la marile nunți din politica autohtonă, cea a liderului AUR a punctat doar la capitolul participare și imagine, grație și transparenței manifestate față de presă; în rest, evenimentul nu intră, probabil, nici în Top 100 al opulenței, al greutății politice a invitaților și nici al încasărilor.
De altfel, la orizont e nunta de la Veneția, anul viitor, a fiicei lui Mircea Geoană, una care se anunță a costa cît vreo cinci nunți ca a lui Simion, nr. 2 al NATO, bugetar din tată-n fiu, fiind cunoscut ca un împătimit al luxului. Numai logodna recentă de la palatul Mogoșoaia a costat în mod cert o mică avere.
Nu e vorba că familiile însurățeilor nu ar avea bani, dar pentru un prezumtiv candidat prezidențial al stîngii, Geoană își asumă oarece riscuri în ce privește percepția românilor sărăciți de facturi și inflație. Să mai amintim cum, în 2008, opulența celei de-a 50-a aniversări a lui Geoană, în prezența a zeci de lideri politici de top, la Vila Lac 1, cu cele mai fine mîncăruri și băuturi, a inclus pînă și prezentarea unui film omagial pe un ecran gigant, totul fiind imortalizat ironic de scriitorul Augustin Buzura, prezent la acel eveniment, în romanul ”Raport asupra singurătății”?
În final, să consemnăm un ”mic” element de culoare: din știința noastră, niciun lider politic important – dintre cei care nu au ezitat, în timp, să se pozeze de gît cu teroriști, interlopi, condamnați penal, afaceriști dubioși etc – nu a transmis măcar cîteva cuvinte seci de felicitare la nunta unui președinte de partid, totuși, parlamentar, măcar din curtoazie profesională.

Bogdan Tiberiu IACOB
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.