Numar record de proiecte pentru spatiile verzi din localitati

Numar record de proiecte pentru spatiile verzi din localitati

0 89

Ca urmare a finalizarii celei de-a doua sesiuni de depuneri de cereri de finantare pentru realizarea de spatii verzi in localitati, sesiune ce a avut loc in perioada 25 august – 5 septembrie, s-a inregistrat un numar record de dolicitari: peste 360. “Este cel mai mare numar de proiecte depuse in cadrul Programului, de la demararea acestuia, in 2007. O alta noutate este aceea ca au depus proiecte orase mari, care pana acum nu s-au inscris in Program, deficitare la capitolul spatii verzi. Sper ca acum, dupa suplimentarea bugetului, un numar cat mai mare de proiecte sa beneficieze de finantare iar spatiile verzi sa devina o prezenta obisnuita in cadrul marilor orase ”, a precizat Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul MMDD.
O serie de orase mari au depus proiecte in cadrul acestei sesiuni, si anume: Bucuresti (Primaria sectorului 6), Arad, Baia Mare, Bacau, Bistrita, Brasov, Constanta, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Galati, Hunedoara, Oradea, Roman si Suceava.
Printre judetele cu cele mai multe proiecte depuse se enumera: Arad (26 proiecte), Iasi si Mures (25 proiecte), Bihor (22 proiecte) si Giurgiu (21 proiecte).
In cadrul selectiei, care se va desfasura in perioada urmatoare, vor avea prioritate proiectele din localitatile cu suprafata mica de spatiu verde, care au un numar mare de locuitori, care propun o suprafata mare de plantare si care folosesc specii autohtone si materiale ecologice pentru mobilier.
Cei care nu au reusit acum sa depuna cererea se pot pregati pentru urmatoarea sesiune, programata pentru inceputul anului viitor, in princpiu in luna februarie. Este nevoie de proiect tehnic, studiu de fezabilitate si niste documente insotitoare privind institutia deponenta.
Programul a fost initiat anul trecut, prin O.U.G. nr.59/2007, in scopul extinderii suprafetei spatiilor verzi din localitati si din apropierea acestora si se va desfasura pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.
Pentru continuarea Programului in acest an, prin H.G. nr.831/2008 a fost aprobata alocarea sumei de 146 milioane de lei din Fondul pentru mediu, suma alocata initial fiind suplimentata cu inca 86 milioane de lei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.