Nuci, struguri, pere – sanatate de toamna

Nuci, struguri, pere – sanatate de toamna

0 217

Suntem in toiul toamnei, ar fructele specifice acestei perioade a anului sunt o sursa sigura de sanatate la indemana oricui.
Unele dintre fructele cele mai intalnite in aceasta perioada sunt: nucile, strugurii si perele. Acum, ne putem bucura din plin de efectele lor benefice.
NUCILE
Nucile proaspete sunt foarte apreciate pentru gustul lor excelent, acestea fiind mult mai bogate in elemente nutritive decat cele uscate.
Pentru a le reda iarna nucilor uscate savoarea celor proaspete, puneti miezul la muiat 5-6 ore in lapte cald sau nucile in coaja tineti-le la inmuiat timp de zece zile in apa rece.
Continutul bogat in zinc o recomanda ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.
Este importanta ca adjuvant in caz de disfunctii endocrine, tulburari ale hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza.
Pentru cei surmenati si slabiti (astenici) se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.
De asemenea, nucile previn bolile cardiovasculare, imbatranirea precoce, degradarea fizica si intelectuala, diabetul, cancerul.
STRUGURII
Albi sau rosii, strugurii sunt o sursa de acid elagic, antocianidine si flavonoide- substante cu proprietati anticancerigene.
Despre struguri am mai vorbit intr-un articol anterior, bobul de strugure fiind o adevarata minune pentru organism.
Strugurele este un fruct energetic si foarte nutritiv. Un kilogram de struguri furnizeaza intre 600 si 800 de calorii.
Curele cu struguri sunt intrebuintate pentru a dezintoxica organismul. Este recomandat atat persoanelor convalescente, cat si sportivilor. Strugurele, alaturi de smochina, este unul dintre cele mai bogate fructe in aportul de zahar.
Contine vitaminele A, B, C, dar si magneziu, potasiu, fier, calciu. Datorita aportului sau de fier este recomandat femeilor insarcinate. Strugurele este unul dintre fructele cele mai folosite in dietetica
PERELE
Perele au la baza numeroase elemente benefice intregului organism.
Pe langa apa, celuloza, grasimi si clorofila, aceste fructe contin si componente importante pentru sanatate: saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, precum si vitaminele A, B si C. Aceasta serie de substante este intregita de prezenta zaharului, care le face usor de digerat pentru persoanele cu probleme la stomac, dar si pentru diabetici.
Datorita continutului lor, perele au fost indicate de catre medici in tratarea diferitelor afectiuni. Principalele proprietati ale perelor sunt cele diuretice, laxative, remineralizante, nutritive si astringente. Astfel, perele pot fi intrebuintate in tratarea afectiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, pecum si in prevenirea gripei, a virozelor respiratorii si a deficientelor imunitare. Un rol deosebit de important il au asupra plamanilor, ajutand la hidratarea si curatarea acestora in cazul unor complicatii.
Numeroasele proprietati fac din pere adevarate fructe curative: combat efectele stresului; au efect revigorant in cazul asteniilor; inlatura oboseala si surmenajul; combat anemia; calmeaza tusea; ajuta la buna functionare a glandei tiroide, etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.