Nu SRI poate face ordine in Liceele romanesti, ci mentalitati si regulamente...

Nu SRI poate face ordine in Liceele romanesti, ci mentalitati si regulamente scolare…ca in Franţa !!

0 832
O insemnare – scrisoare colegiala! – primita pe bune de la Dna profesoara Ana-Maria Constantin din Iasi, catre colegii sai de acasa! In prezent, d.na prof. Ana – Maria Constantin este doctorand la Universitatea din Poitiers (Franța) și la Universitatea Alexandru I. Cuza din Iași (România). Elaborează un studiu comparativ privind rolul și statutul consilierilor școlari români și psihologii consilieri de orientare francezi, având ca domenii de interes sociologia, științele educației, consilierea și orientarea profesională.

„Nu știu câți dintre voi aţi văzut filmul ,,Liceenii”. Era o frântură din educația care a dispărut acum 25 de ani. S-au dus regulamentele școlare „dure”, s-au dus uniformele obligatorii și profii exigențiEu încă am mai prins câțiva, în anii ’90, în fața cărora imi mănâncam unghiile, ba mai ziceam și-un „Tatăl nostru” de frică să nu mă scoată la tablă… pe neasteptate, cand …sarisem lectia! Liceenii F
Azi, profesorii din Romania se plâng că elevii nu mai învață, că sunt mai bine îmbrăcați decat ei, că la școală,disciplina e praf, se face parada modei, atunci când elevii catadicsesc să vină la ore. Dar nu vă spun mai multe, pentru că știți și voi la fel de bine cam cu ce se mănâncă școala românească, cu milioane de absențe și promovabilitate mediocră la Bacalaureat de când s-au pus camere video care inhibă inspirația.
Nici să fii la catedră nu e mai bine, pentru că rezultatele dezastruoase le sunt imputate profesorilor. Dacă se chiulește, e vina lor, că nu știu să țină un curs care să-i atragă, care să le mențină interesul treaz, care să-i țină la școală și să nu-i trimită pe stradă sau prin baruri. Dacă nu se învață e tot vina lor, a profesorilor.
Aceasta era situația când încă eram profesoara în țară.
Acum lucrez din nou în învățământ,dar in Franţa, la Lycée  de La Rochelle.
Pentru că, un liceu care se respectă , aici impune respect si are o reputație. Reputație in Franta care se construiește de catre conducere,parinti si profesori, în ani și cu mult efort. Reputația se face pe baza rezultatelor de mai sus, dar și prin absolvenții săi. Absolvenții  trebuie sa continue studiile sau să fie angajați bine… Pentru a ajunge la studii universitare sau angajatul ireproșabil,pentru reputatia sa liceul nu se joacă cu regulile.
Regulamentul de liceu este foarte riguros
și dacă vă aminteam de ,,Liceenii”, nu o făceam întâmplător.
08191525-379946812In primul rand,aici toată lumea are uniformă. Uniforma este obligatorie. Obligatorie este și coafura fetelor, un coc micuț, ca și barba permanent rasă a băieților. Obligatorii sunt și pantofii negri cu toc de trei centimetri pentru fete. Balerinii nu sunt acceptați, cum nu sunt permise nici tocurile mai mari de trei centimetri.
Cine nu se încadrează este exclus de la cursuri
sau mai bine zis, trimis acasă să se schimbe.Si parintii sunt de acord!
Dacă ai reușit să treci de prima selecție de la poartă, te poate trimite acasă orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care răspunde de Viața Școlară.
Și apoi, e problema ta dacă rămâi cu absențe nejustificate. O să regreți cu ocazia consiliilor clasei care se reunesc la fiecare sfârșit de semestru pentru a analiza situația școlară și disciplinară a tuturor elevilor. Acolo, în ședință, de față cu toți profesorii și directorii, absențele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate mărunt. Dacă exagerezi, poți fi sigur că n-o să ai o diplomă pe care să scrie Lycée  de La Rochelle ci o diplomă oarecare, fără prea multă valoare.
Să revenim la regulament.
Știți că, în România, se filmează orele cu telefonul mobil, că elevii se amuză între ei sau pe socoteala profesorului care, vrând-nevrând, e profesorul lor.
Ei bine, aici e absolut imposibil. Telefoanele mobile nu sunt permise în incinta școlii! (și nici în internat între anumite ore, cum e ora de studiu sau după stingere) și orice folosire a gadgeturilor mobile este sancționată simplu prin confiscare. Ulterior, aparatul ajunge la Directorul Adjunct care judecă singur dacă și când îl returnează proprietarului. Se poate ajunge la o lună, două, sau tot anul școlar. În funcție de gravitatea faptei.
La ore, dacă nu ești disciplinat, profesorul nu se încurcă cu tine. Nu ai chef de oră, te poftește afară, dar nici asta nu e de bine, pentru că nu ai voie să părăsești liceul așa, când ai tu chef. Practic ești obligat să rămâi în școală, ți se notează excluderea, și o să lucrezi de unul singur la Viața Școlară. Ba, mai mult, o să mai primești și o pedeapsă ca să nu te mai amuzi în ore în loc să asculți lecția.
Pedepse se dau relativ ușor. Se numesc „Rețineri”. O să faci teme, eseuri, pe diverse subiecte, în general legate de greșeala făcută. Dacă ai fost lipsit de respect, o să scrii câteva pagini despre respect și nevoia de respect. Dacă ai copiat, o să argumentezi cum dăunează copiatul disciplinei si moralei școlare…  Liceenii P
Dacă excelezi în greșeli o să faci multe chestii practice. De exemplu, o să lucrezi pentru colectivitate la restaurantul unde mănâncă elevii, o să faci curat prin școală sau la spălătorie. Și vă spun sincer, nimic din toate astea nu e amuzant. Dar e meritat. Greșelile meritate sunt asumate.
O reținere sau o excludere pleacă în plic la părinți care o retrimit semnată la școală. Ele rămân în dosarul elevului pentru posteritate. Pe bune,  copii tai vor sti!
Absențele sunt foarte bine supravegheate. Practic, sistemul îți poate arăta la orice oră cine nu e prezent la cursuri și din ce motiv. Motiv necunoscut înseamnă că echipa de la Viața Școlară pune mâna pe telefon și sună. Te sună pe tine, părinte sau tutore. Părinții pot vedea și ei de acasă dacă odrasla e la școală au ba. Dacă părintele e cu copilul acasă, sună la școală ca să-i anunțe absența și motivul. Totul e contabilizat.
Dacă ai lipsit, când apari la școală te prezinți cu carnetul personal pentru a justifica absența și a o reglementa informatic. Părinții semnează absențele elevilor minori, majorii pot să și le semneze singuri, în consecință de cauză.
Elevii și părinții au semnat contractul cu școala. Contractul e lege și toată lumea se supune. „Democrația” scolara din Romaniae în altă parte. In Romania!!
PS  Doresc, pentru refacerea prestigiului scolii romanesti, sa ajungem sa fie introduse cat mai curand si in ROMANIA reguli clare si pentru profesori dar si pentru elevi si parinti, care sa fie pe bune respectate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.