Nu cumva AIA a fost …EPOCA DE AUR?

Nu cumva AIA a fost …EPOCA DE AUR?

0 94
Acest text l-am primit pe e-mail. Se pare, este un interviu mai vechi cu istoricul Dan Zamfirescu, din care, cred, au fost scoase intrebarile. Probabil , ca sa fie mai scurt si implicit mai lesnicios la lectura. Nu stiu cum era mai bine, dar si asa, in aceasta forma, mi se pare un articol interesant si cu multe "amanunte" nu tocmai cunoscute de toata lumea. Care, iata, are prilejul acum sa afle destule…
 
"Aranjamentul de la Malta, dintre Mihail Gorbaciov si George Bush, s-a bazat pe o dubla iluzie. Aceea ca sistemul socialist se poate reforma (dar iadul nu se poate reforma!), precum si iluzia lui Bush si a lui Gorbaciov ca la Malta îsi reînnoiesc, sub alta forma, angajamentele reciproce, care le-au permis americanilor si rusilor sa tina Europa în lantzuri vreme de 50 de ani… Acolo se hotarâse ca americanii sa "asiste" procesul de reforma al lui Gorbaciov. Cum? Toti national-comunistii ramasi – Ceausescu, Jivkov, Honnecker – trebuiau dati jos fiindca nu se mai supuneau, si sa fie puse in loc alte instrumente, docile Moscovei. Sa se creeze un sistem dominat de Moscova, în numele perestroikai …, înca 50 de ani.
În tot acest aranjament perfectat la Malta …. a explodat mamaliga româneasca. Si s-a dus de râpa… tot aranjamentul de la Malta, care tintea mai intai reunificarea Germaniei, marele ideal european, gandit de Helmut Kohl …separat cu Gorbaciov! Dincolo de aranjamente, la Timisoara si in prima zi la Bucuresti s-a facut revolutie anticomunista clara.
Când Ion Iliescu a iesit pe balcon, s-a trezit în fata unui popor român care se lupta cu comunismul înca din 1917, din transeele reintregirii Romaniei Mari. Când românii au prins momentul, au strigat "Jos comunismul!". Iar Ion Iliescu a facut ca Henric al IV-lea, care a trecut repede la catolicism ca sa ajunga regele Frantei… Este primul sef de stat care a abolit oficial sistemul comunist si a dat drum liber celor care au spânzurat, primii in lume, statuia lui Lenin!! Boris Eltin a fost… doar un emul al lui Ion Iliescu, fiindca el va scoate Partidul Comunist Sovietic în afara legii abia în 1991… România a fost acarul Paun, dar care a schimbat toata directia evolutiei din Europa. Nu s-a mai putut realiza aranjamentul de la Malta… Tot aranjamentul care se convenise cu Mihail Gorbaciov fusese ca americanii sa "asiste" prieteneste procesul de perfectionare a comunismului. Iar românii … au dat cu jucaria de pamânt si au facut-o praf.
Exista doua-trei momente mai clare de istorie universala ale românilor: primul, atunci când Mircea cel Mare l-a batut pe Baiazid la Rovine si l-a împiedicat sa ajunga la Roma "…sa dea calului ovaz / din pristolul de la Roma". Altfel, în loc de Renastere, am fi avut o Italie vreme de 400 de ani otomana, ca Peninsula Balcanica!! Iar dupa Alba Iulia, al doilea moment a fost atunci când tinerii din România, calcati de tancuri, au realizat pe bune, Revolutia reala în 21 decembrie 1989. Ei erau eroii, nu era regia lui Sergiu Nicolaescu! Ca au fost apoi scenarii si la noi – e altceva.
La inceput s-a facut revolutie anticomunista de-adevarat în România. Toate celelate "revolutii" din tarile vecine, au fost jocuri puse la cale, precum deschiderea granitei de catre unguri, "arestarea" lui Jivkov, scenariul cu securistul care facea pe studentul mort la Praga…
 
La noi, s-a murit de-a binelea!
La Bucuresti, au iesit cu adevarat masele si armata a înteles ca nu mai poate face nimic în fata muncitorimii. Asa a reusit România sa-si salveze statalitatea, fiindca altfel, trebuia "linistita" de trupele sovietice si occidentale. Era un contingent francez în Ungaria, care astepta sa vina sa ne "ajute". România putea sa devina atunci o Bosnie, cu un Kosovo… N-a fost sa fie, fiindca poporul român s-a transformat peste noapte într-un fel de Sf. Gheorghe, care omoara inaintea polonezilor si ungurilor, balaurul comunist. Ceausescu fusese demonizat cu atâta energie… si cu atâta cheltuiala, încât românii, în momentul în care l-au dat jos pe "monstru", au devenit "eroi mondiali". Cum puteai sa-l mai invadezi… pe Sf. Gheorghe al omenirii, chiar si la ordinul americanilor? Ar trebui sa se faca si un bulevard Shevardnadze lânga bulevardul Kisseleff, fiindca el s-a opus invitatiei de la Washington, de a invada România. "Ce, ati înnebunit, ati preluat voi doctrina Brejnev? ", le-a spus americanilor ministrul de externe sovietic Shevardnadze… Si Ion Iliescu a facut un serviciu providential românilor fiindca, atunci când a ajuns la putere, rusii si-au facut un calcul simplu: daca îl avem pe Ion Iliescu acolo, de ce sa mai invadam România? Fara sa-si dea seama ca acest personaj foarte interesant a semnalizat …la stanga si a luat-o la dreapta , ducand, chiar si scartzait, tara nu spre perestroika, ci spre libertatea occidentala.
Câta democratie era? Nu stiu. Dar se putea vorbi, puteai sa ai initiativa, se putea actiona, fara sa mai vina duba… România a iesit discret din conditia catastrofala pe care i-au creat-o istoric marii nostri prieteni de la Teheran si Ialta, când tara noastra a fost vânduta.
Din nenorocire, când a iesit din burta chitului sovietic, România s-a trezit, ca în piesa "Iona" a lui Marin Sorescu, în burta altui chit. Anume, aceasta prezumtie a lumii euro-atlantice ca ea a câstigat razboiul rece si ca îi poate trata pe rasariteni dupa principiul roman "Vae victis!". Ne-au "ajutat"atat, ca nici florile si ceapa sa nu mai fie românesti…  
 
România trebuia lichidata imediat dupa 1990.
Transilvania nici astazi nu este în afara oricarui pericol. Exista inca un program de dezmembrare a României. Si nu numai! Voiau sa distruga tot Rasaritul. Simt si grecii asta… Adevarat, noi suntem cei înfrânti în razboiul rece.Rusia era prea mare,desi au incercat un plan ce-i putea duce la autodistrugere… Atitudinea Occidentului fata de Rasarit a fost atitudinea piratilor care sabordeaza o corabie. Secretarul de stat american James Baker îi ceruse lui Eduard Shevardnadze sa invadeze România. Asta ce este? Dupa care, Francois Mitterrand s-a dus la Budapesta si a spus ca Ungariei i s-a facut o mare nedreptate la Trianon. Dezgropa securea razboiului dintre români si unguri. Deci, momentul s-a ratat atunci. Ce anticorpi avem sa rezistam mai departe? S-a ratat, iar politicienii nostri nu pot spune înca tot. Nu se mai face acum acest gen de operatii. Diferenta între Hitler, care a invadat Polonia cu tancurile, si cei care ne… invadeaza pe noi cu pretentiile impuse de Fondul Monetar International sa ne vindem toata industria, plus Petrom-ul, Bancile (toate!), Aurul, Gazele, Portul Constanta, Fondul Proprietatea etc. sunt deosebite numai în forma. Dupa ce a esuat distrugerea violenta, au ramas cele doua mijloace "pasnice" de distrugere: montam o clasa politica dispusa sa-si vânda tara; In paralel, constituim o "intelighentie" noua, antinationala, cu ajutorul lui George Soros.
 
"Generatia mea a crezut în umanizarea socialismului"
Exista multi oameni cu pretentii, mai ales tineri, care nu realizeaza ca dupa 1960 a avut loc în România chiar un reviriment cultural, daca nu chiar o renastere. De unde aceasta perceptie eronata? Eu aveam 11 ani în 1944, când unchiul meu trecea pe la Gheorghe Bratianu, care îi spunea ca în sase luni sosesc americanii…
Eu am trait revirimentul, care a început imediat dupa moartea lui Stalin. La o luna, Gheorghiu-Dej a dat dispozitie sa se monteze la Teatrul Armatei piesa "Vlaicu Voda". Apoi a oprit lucrarile la Canalul Dunare-Marea Neagra, i-a trimis pe detinuti acasa, inclusiv pe George Ivascu. În 1954, Ivascu a fost numit redactor-sef la "Contemporanul", unde erau 100 de ziaristi, din care doar 3-4 erau de nationalitate româna… A început selectarea cadrelor. I-a adus pe Tudor Arghezi si pe George Calinescu, transformând "Contemporanul" în "nava amiral" a renasterii culturii românesti autentice.
Pâna atunci, se spunea: "cultura româna este socialista în fond si nationala în forma". Adica în limba româna. "Socialismul în fond" poate fi înteles daca vedeti Bibliografia lui Tudor Vianu aparuta în 1960 si vedeti ce oameni semnau. Ei bine, cultura noastra a redevenit pas cu pas româna. În 1960, pentru litigii de frontiera s-au cam "înghiontit" chinezii cu rusii si a înteles Dej ca e din nou posibila vechea noastra politica în umbra a doi colosi … Tot in 1960, Dej s-a dus pe nava "Baltica" la Washington si s-a întors pe "Queen Marry"…
Eram foarte tânar, dar am înteles gestul. Gheorghiu-Dej era un maestru al gesturilor simbolice. Putea sa cheme un avion sa vina si sa-l aduca în tara. N-a vrut. A tinut neaparat sa vina pe "Queen Marry"…. Acasa a darâmat cladirea librariei Cartea Rusa, fara sa foloseasca paravane, ca sa vada toti bucurestenii ce treceau pe Calea Victoriei si sa aiba satisfactia ca se duce dracului libraria Cartea Rusa, care se afla în fata Teatrului Odeon. Statuia lui Maxim Gorki, din institutul cu acelasi nume, au demolat-o timp de o saptamâna: mai întâi capul, apoi o mâna, un picior, pâna au ramas cizmele! Am fost martor! S-a dat drumul la faimoasa colectie "Luceafarul", în care au aparut Nichita Stanescu, fiu de rusoaica alba si de inginer, Cezar Baltag, fiu de popa din Basarabia, si Ilie Constantin, fiu de muncitor. În acel moment, s-a deschis posibilitatea ca intelectuali de alta origine decât muncitoreasca sau taraneasca sa poata sa-si spuna si ei cuvântul.
Generatia inceputa in 1960-65 începe cu Fanus Neagu si Paul Anghel si se încheie cu Ana Blandiana, Ioan Alexandru si Adrian Paunescu. În aceasta generatie se afla oameni care au repus cultura româna pe marile ei traditii. Nimeni nu poate contesta geniul lui Marin Sorescu sau Nichita Stanescu,apoi Paul Anghel ori Fanus Neagu si Adrian Paunescu. Sau extraordinara poeta Ana Blandiana. Noi am fost o generatie care a crezut, ca si…naivul Gorbaciov, în umanizarea socialismului. Dupa noi, a venit generatia scepticilor sau poate a lucizilor, cu Alexandru Ivasiuc, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Dumitru Radu Popescu, un mare scriitor, uitat în mod regretabil.
 
În 1964, România a fost prima tara care a abolit comunismul de puscarie.
Dej a deschis toate închisorile si au venit Nicolae Balota, Ovidiu Cotrus, Vladimir Streinu, Constantin Noica, Dumitru Staniloaie, Edgar Papu si altii. Nichifor Crainic si Radu Gyr iesisera cu primul lot. Si toti au fost trimisi direct la "Glasul Patriei".
Toata aceasta intelighentie româneasca are o istorie ca o epopee; ne-am caciulit, am pupat mâini, am pupat tot, dar am facut cultura româna! Ce-au facut, de 20 de ani încoace, aceia care contesta ce s-a facut atunci? Nimic! Cei care distrug România azi stiu un lucru: daca lasi intelighentia româneasca nationala sa se solidarizeze si sa poata lupta pentru perpetuarea culturii, ea învinge pâna la urma. Si atunci, exista doar doua solutii: s-o marginalizezi, s-o compromiti, într-un cuvînt s-o anihilezi, apoi sa montezi o noua intelighentie dispusa sa lucreze la ordin.
Parintele acestei noi constelatii horor este George Soros, care, pe banii lui, a reusit sa monteze in Est, în 10-15 ani, o multime de ONG-uri servante. Nu le poti contesta nici talentul, nici abilitatea, dar au o singura misiune: sa ne convinga pe toti ca am fost niste nimeni, ca am fi un neam de tradatori, de nenorociti, ca n-avem practic nici un rost pe lume si nici un viitor. Asta înseamna ca neamul românesc trebuie sa se trezeasca si sa-si faca dreptate de jos în sus. E posibil sa avem din nou un conflict de proportii între stat si natiune, între politicieni si popor, ca în perioada interbelica? Politicienii sunt acum beneficiarii structurii de stat, pe care au pus mâna. În momentul în care, dupa 20 de ani, armata lui Soros se straduieste sa ne determine sa nu mai vedem nimic, sa umblam ca un cadavru plutior , cu luminile stinse si fara directie.
 Pavaza redutabila a lui Ceausescu era politica lui fata de Israel, statut care, în razboiul de sase zile, a tinut România alaturi de Israel El împacase Egiptul cu Israelul. Anwar el-Sadat îi dedica o pagina splendida în memoriile lui. Povesteste cum i-a spus Ceausescu sa se împace imediat cu Israelul si, aflat în avion, contempland gradinile Bucurestiului, a hotarât sa se duca personal la Tel-Aviv. Si s-a dus la Golda Meir care îl batuse mar. "Vai, îti multumesc ca ai venit sa vezi o biata baba!", i-a spus Golda Meir. Si totusi schimbarea imaginii lui Ceausescu într-un antisemit si patron de antisemiti a fost posibila,ca parte din vastul program de "distrugere a României", dezvaluit în 1985, la Stuttgart!
A venit apoi agentul CIA Mihai Pacepa si i-a facut portret de antisemit în "Orizonturi rosii". Dupa care, Ceausescu a fost predat pentru executie. Protocronismul a fost o idee excelenta, prin care se demonstra ca si românii pot spune ceva nou în lume, nu ca ei au descoperit totul pe lume. Ideea excelenta venea de la Edgar Papu, un evreu crestinat la 30 de ani, în închisoare, ca si Steinhart. Îi vad pe unii foarte dispusi sa calce pa cadavre pentru a se impune, iar dosarele de la Securitate ale "batrânilor" vor fi o trambulina excelenta pentru ei. Sunt mai curios sa stiu ce vor pricepe urmasii lor când vor descoperi colaborarea parintilor lor cu tot felul de "securitati" din lume, împotriva tarii si a natiunii române.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.