Nu banii sunt problema ci …institutiile

Nu banii sunt problema ci …institutiile

0 71

In urma cu ceva timp cei de la SAR (Societatea Academica din Romania, au dat publicitatii un raport iar una dintre concluzii este extrem de transanta – „nu banii sunt problema infrastructurii, ci institutiile”!
Nu ma uit spre institutiile central – nationale, suficient se uita cei de la SAR, cei din presa centrala etc.! Ma uit la noi, aici la Brasov, la institutiile care consuma imens (metri cubi de bani), la primarii care „este”, (asta ca sa parafrazez un primar in scaun, realeas si pe deasupra si sef de partid), la rezultatele acestor institutii.
Sa vedem daca avem institutii?
Administratie publica judeteana si locala ? Este? Da este!
Alesi democratic (?), pe liste de partid, la patru ani, primari si consilieri sunt, cateva sute la nivelul judetului, care muncesc, cat se poate, pentru ei si cat de putin pentru cetatenii care i-au ales. In functie de locul in care se consuma mandatul, se afla biroul si fotoliul, intr-un ciclu electoral, trebuie „facuti bani” pentru alesul comunitatii si evident si pentru partid. Si se fac bani! De la un miliard de lei pe an, cat face un amarat de consilier, pana la multe milioane de …euro/an, cat poate sau chiar face, un sef de institutie.
Curte de Conturi avem ? Cautam!
Nu vrem sa utilizam denumirea Camera de Conturi a Judetului Brasov, pentru ca este mai putin cunoscuta de cetatean. Si daca ar cunoaste institutia si titulatura tot nu ar intelege DE CE NICI AICI NU SE INTAMPLA NIMIC pentru a salva banul public de „baietii destepti” si „fetele harnice”.
Ce nu sunt si femei care toarna asfalt sau construiesc ? Da chiar si in Brasov! Este adevarat ca unele sunt sotii/fice/nurori ale „baietilor destepti”, ca altfel nu se poate.
Parchet avem? Da!
Unii se pot indoi de existenta institutiei (treaba lor), noi stim ca este! Ba mai mult, chiar coexista cu „derivatele” DNA fost PNA (s-a schimbat doar denumirea, adica s-a vopsit gardul??), Parchet General sau Parchet Militar. Ce se intampla pe aici, pe a cui muzica canta acest „instrument” (ca altceva nu este!), multi vad sau doar o aud.
Cei mai multi nu stiu nimic (sunt chiar norocosi), iar unii politisti dezamagiti, chiar spun: „noi strangem „hotii” si Parchetul le da drumul”. Ce inima buna au cei de pe aici! Nu baga de seama nici bancruta frauduloasa, nici jaful banului public, nici motivatia cheltuirii banilor pentru propria activitate….
Probe?
Aici se lucreaza si cu astfel de „produse”, nu mai repetam, sunt la tot pasul – o presa plina de fapte, faptuitori si chiar detalii. Dar asta nu mai intereseaza pe nimeni! Ce daca sunt? Fiecare isi vede de treaba: presa sa scrie, „baietii destepti” sa faca bani… etc., iar noi sa asteptam.
POLITIA
De urmarirea aplicarii legii nu mai are nimeni timp.
Nu vrem sa trecem la alte „detalii” legate de Politie (nationala, comunitara, etc. avem destula). Si ce daca?
Au treaba cu uniforme (culoare), cu sindicate, cu radare, calendare … Ba de catva timp o mare belea: deconcentrare si descentralizare! Si asta nu e tot – ce ne facem ca trebuie sa dam si le cei de la comunitara ceva de lucru din zona „circulatiei”. Atunci sa vazi ce pincte se dau ca de luat la acest nivel nu discutam.
SRI, SIE (va vine sa credeti ca SIE are si la Brasov o „filiala”?), Doi si un sfert, numele vechi suna mai bine, cel nou … niste cifre etc.
Care va sa zica SAR are dreptate „nu banii sunt problema, ci institutiile”!
Si asta pentru ca e inflatie: atatea obligatii de institutii unele mai europene decat altele, toate pe un amarat de buget, „ingrasat” cu o fiscalitate excesiva, care forteaza, inlesneste …promoveaza economia „subterana” .
SAR o fi auzit ca toate institutiile sunt conduse de oameni (profesionisti?) numiti de catre partidele care stau asa de bine in toate cele 6 sondaje din ultimele 14 zile?

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.