Nu avem aeroport dar vom avea calea ferată până la… viitorul aeroport!

Nu avem aeroport dar vom avea calea ferată până la… viitorul aeroport!

0 202

Iată că într-u an 2020 cu multe probleme CFR a publicat pe portalul SEAP anunțul de licitație pentru elaborarea studiului de fezabilitate în vederea construirii legăturii feroviare către viitorul aeroport Internațional de la Ghimbav.
Se dorește legarea gării Brașov cu terminalul de la aeroportul Ghimbav, electrificarea liniei și construirea unei legături cu linia Feldioara – Bod.

Ce se spune pe SEAP despre proiectul Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii: ˮRealizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav.
În conformitate cu HG nr. 907 din 29 noiembrie 2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor / proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, acestea vor conține, dar nu se vor limita la: Studiul de Fezabilitate final pentru ˮRealizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov Ghimbavˮ, Studiul de traseu pentru legătura la magistrala 300 în zona Bod-Feldioara pentru sporirea accesibilității și pentru realizarea unei legături directe cu Terminalul intermodal Feldioara, întocmit similar unui studiu de prefezabilitate, Studiu privind electrificarea traseului Brașov – Bartolomeu (– Ghimbav) – stație Terminal AIBG – legătura cu magistrala 300, întocmit similar unui studiu de prefezabilitate.

Valoarea estimată a contractului pentru studiul de fezabilitate este 1,2 milioane lei.

Gara Ghimbav este la 8 km de gara Brașov pe magistrala M200 Brașov – Sibiu – Deva – Arad – Curtici, neelectrificată pe mai bine din jumătatea sa. Feldioara este la 21 km de Brașov, iar Bod este la 12 km, ambele fiind pe M300 Brașov – Sighișoara – Cluj – Oradea – Episcopia Bihor.

Brașovenii știu multe despre aeroportul de la Ghimbav despre care s-a vorbit si mai ales s-a promis mult în ultimii 20 ani. Fără îndoială este proiectul cel mai mediatizat și mai ales cel mai folosit în campaniile electorale.
Deși proiectul a fost lansat imediat după anul 2000 de către Consiliul Județean Brașov lucrările au început foarte târziu. Aproape un deceniu s-a consumat cu obtinerea terenului, deși a existat un start excelent în 2005, cu o finalizare a investiției prin 2009/200, un nemernic a blocat totul. Un individ care a scos astfel Brasovul de pe un culoar de dezvoltare excelent lăsând concurența (Sibiu, Clu-Napoca…) să ne depășescă.
Din motive care nu le mai pomenim acum s-au ratat cateva finanțări externe foarte serioase (ultima de preș. Veștea în anul 2016) proiectul fiind utilizat mai mult în scop electoral. O pistă a fost realizatăprin 2014, urmată de promisiuni și perioade de stagnare.
Iată cum explică Adrian Veștea situația: ”Noi nu construim orice fel de aeroport, ci unul care va fi între primele trei la nivel naţional, după Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» şi Aeroportul Internaţional Cluj, atât din punctul de vedere al mărimii terminalului de pasageri, cât şi ca lungime a pistei de decolare-aterizare”.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.