NR.1 vs NR.2 sau Traian vs Mircea

NR.1 vs NR.2 sau Traian vs Mircea

0 172

Presedintele Traian Basescu si-a facut numarul inca de la inceputul saptamanii in Parlament cu un discurs, lectura la prima vedere. Reactiile sunt pe masura mesajelor, aceasta si pentru ca nu a scapat de critici nici adversarii si nici aliatii. Aici este „mester” presedintele, da la inceputul mandatului si pana ieri nu scapat un prilel sa nu le-o traga celor care nu sunt in partid cu el.
Seful statului si-a inceput discursul sustinand ca toata societatea romaneasca trebuie sa fie foarte unita in acest moment, austeritatea fiind cuvantul cheie in urmatoarea perioada. Acesta sustine ca lipsa de coerenta si solidaritate nationala poate arunca tara in dezastru.
Batalia presedintelui inceputa in Parlament a fost continuata la „Editie speciala” pe TVR 1.

Acordul cu FMI
Traian Basescu a explicat si de ce si-a schimbat parerea intre timp fata de necesitataea contracatarii unui imprumut de la FMI. Acesta sustine ca imprumutul se impune ca urmare a noilor realitati economice, dar spune ca relatia cu FMI va fi diferita fata de anii anteriori, iar aceasta institutie nu ne va mai putea impune anumite masuri ca in trecut cum ar fi marirea TVA-ul sau renuntarea la anumite impozite.
„Costuri sociale vor exista cu siguranta, dar nu populatia va fi chemata sa sustina costurile acestui imprumut. Nu se vor da bani la societati ci ne vom realiza propriul nostru buget si finantam rezerva Bancii Nationale ptr a putea elibera sume catre populatie”, spune seful statului.

Fonduri de peste 9 miliarde de euro neutilizate
Presedintele a acuzat guvernul Tariceanu (dar si pe cel Nastase) de lipsa proiectelor pentru consumarea imprumuturilor contractate si fondurilor europene sustinand cu exemple ca Romania a inceput sa plateasca comisioane de neutilizare a fondurilor.
Acesta a reluat argumentele prezentate in fata Parlamentului declarand ca fondurile structurale pentru 2007, 2008, 2009, neutilizate, se ridica pana la 5,5 miliarde de euro in timp ce fondurile totale neutilizate sunt de 9 miliarde de euro.
Seful statului a a adus si cateva exemple concrete. Romania a contractat din 2003 un credit de peste 200 de milioane de euro pentru reabbilitarea drumurilor nationale, iar pana in prezent au ramas necheltuiti peste 160 de milioane de euro.
Aceeasi situatie o intalnim si in cazul autostrazii Bucuresti-Constanta pentru terminarea careia s-a luat un credit de 260 de milioane de euro in 2006 si nu s-a utilizat nici un leu pana in prezent.

Referitor la relatia PDL-PSD. I-a oferit lui Mircea Geoana o „centura de castitate”
„O intentie nefericita” asa a calificat razand presedintele Basescu intentia lui Mircea Geoana de a candida la presedintia Romaniei. Seful statului s-a aratat deranjat de atacurile sefului PSD si a altor pesedisti amintindu-le acestora ca el nu este parte a acordului PDL-PSD si ca le va da dur replica daca vor sa-si faca imagine atacand Presedintia.
Presedintele s-a aratat deranjat de „iesirile” lui Mircea Geoana care declarase ca spera ca „centura de siguranta a presedintelui privind un imprumut extern sa nu devina una de castitate”. Acesta nu a pierdut momentul sa-l ironizeze pe seful PSD despre care a mai spus ca este influentat in mod negativ de Marian Vanghelie.
„Mircea Geoana o sa ramana virgin daca-si va pune centura de castitate. Noi vom face tot ce se poate sa-i oferim aceasta centura fiind al doilea om in stat. Daca ar sta mai mult in Bucuresti si nu s-ar plimba la munte cu dl Marean Vanghelie ar fi inteles negocierile cu FMI. Ar trebui sa aiba macar putin bun simt fata de mine atunci”, a declarat presedintele
Traian Basescu spune ca actuala coalitie functioneaza bine deocamdata si a calificat drept aberante declaratiile lui Adrian Nastase care sustine ca presedintele urmareste sa scoata PSD de la guvernare in viitorul apropiat. „Cum sa distrugi o structura pentru formarea careia ai lucrat?”, a fost replica sefului statului.

Despre alegerile europarlamentare si prezidentiale
Traian Basescu spune ca va avea o discutie lamuritoare cu Elena Basescu pe tema candidaturii sale la alegerile europarlamentare si s-a aratat dezamagit de gestul Alinei Mungiu -Pippidi.
„Si ea o sa-si faca timp sa discute cu ta’su si eu sa discut cu ea si o sa astept reactia. Nu am fost niciodat brutal cu ea dar trebuie sa avem o explicatie. Nu stiu daca o sa mai candideze sau nu dupa aceasta discutie. Decizia ii apartine”, a explicat seful statului.
Acesta s-a aratat dezamagit de atitutidea Alinei Mungiu Pippidi si spune ca ar fi fost mai normal ca aceasta sa-l sune daca avea vreo indoiala cu privire la neimplicarea sa in punerea Elenei Basescu pe lista PDL pentru europarlamentare.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.