Novembristii au inspirat revoltele din Europa comunista a anilor 80

Novembristii au inspirat revoltele din Europa comunista a anilor 80

0 360

Ceremonial militar si religios la troita din fata Spitalului Clinic Judetean de Urgenta la 28 de ani de la Revolta anticomunista a muncitorilor de la uzina de autocamioane "Steagu Rosu". La evenimentul organizat duminica a fost prezent si unul dintre cei trei studenti care, in 1987, s-au solidarizat cu muncitorii brasoveni

Ceremonial militar si religios la troita din fata Spitalului Clinic Judetean de Urgenta la 28 de ani de la Revolta anticomunista a muncitorilor de la uzina de autocamioane „Steagu Rosu”. La evenimentul organizat duminica a fost prezent si unul dintre cei trei studenti care, in 1987, s-au solidarizat cu muncitorii brasoveni.
Participantii au depus coroane la troita din fata Spitalului Judetean, locul in care, in 15 noiembrie 1987, coloana de manifestanti, in drumul spre centrul orasului, a ingenunchiat, cantat „Desteapta-te romane” si a scandat „Jos Ceausescu”.
Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Octav Bjoza, a dezvaluit faptul ca revolta anticomunista din 15 noiembrie de la Brasov a insemnat ceva pentru lumea comunista din estul si centrul Europei.
La evenimentul de anul acesta a fost prezent si unul dintre cei trei studenti care s-au solidarizat cu muncitorii brasoveni, la o saptamina de la eveniment, in data de 22 decembrie, cand a purtat o pancarda cu inscrisul Muncitorii arestati nu trebuie sa moara. Monument Luptatori Anticomunisti
Cei trei au fost exmatriculati pe perioada nedeterminata si au muncit timp de doi ani ca muncitori necalificati drept represalii pentru gestul lor curajos. Unul dintre ei, Lucian Silaghi, crede ca lectia pe care au oferit-o brasovenii trebuie sa serveasca drept exemplu pentru tinerele generatii de elevi.
Revolta anticomunista din 1987 s-a declansat la uzina de autocamioane „Steagu Rosu” printr-o greva inceputa in noaptea de 14 noiembrie in sectia 440 Matrite, continuata a doua zi cu un mars pana in centrul orasului, in fata Comitetului judetean al Partidului Comunist Roman. Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice internationale comunistii au revenit asupra hotararii. In urma unui proces inscenat, un numar de 61 de muncitori au fost deportati: altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate la Brasov si Bucuresti le-au fost schimbate locurile de munca.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.