Noul Virus A H1N1 trebuie luat in serios

Noul Virus A H1N1 trebuie luat in serios

0 173

Apropiata incepere a anului scolar obliga Ministerul Sanatatii la anumite masuri in lupta cu virusului AH1N1 (gripei porcine). In urma cu cateva zile Ministerul Sanatatii a decis sa vaccineze obligatoriu un sfert din populatie contra noii gripe. Cinci milioane de romani vor fi vaccinati contra virusului A(H1N1), in incercarea de a raspunde adecvat celei mai mari provocari la adresa sanatatii publice din anul 2010.
Ministerul are in vedere un pachet de masuri din care retinem:
• Suspendarea cursurilor, pentru o saptamana, in clasele in care apare o singura imbolnavire cu A(H1N1).
• Inchiderea, tot pentru o saptamana, a scolilor unde apar trei cazuri.
• Vaccinarea obligatorie a tuturor copiilor, a gravidelor si a intregului personal din sistemul sanitar si din serviciile publice.
Masurile de lupta impotriva virusului noii gripe vor intra in vigoare incepand din 11 septembrie. Potrivit datelor pe care le-am obtinut de la Ministerul Sanatatii. Ministrul Ion Bazac spune ca raspandirea Virusului A(H1N1) va reprezenta „o mare problema de sanatate publica” in anul 2010, inclusiv in Romania.
Se asteapta ca anul viitor virusul sa capete o forma cu mult mai agresiva decat in acest an, iar pe masura ce pandemia se propaga, boala devine si mai severa.
„Sunt situatii in care bolnavii nu mai reactioneaza la Tamiflu (medicamentul prescris in asemenea cazuri – n.r.)”, afirma ministrul.
El are in vedere vaccinarea tuturor celor aproximativ 3 milioane de copii, de la prescolari pana la elevi de liceu, ceea ce ar reduce incidenta virusului cu 50 la suta. Celelalte categorii care vor fi vaccinate cu prioritate sunt personalul medical si cel din sectorul serviciilor sociale.
„ Este greu ca societatea sa functioneze fara personalul care asigura aprovizionarea cu apa, energie sau gaze, plus ca acesti oameni sunt printre cei mai expusi”, explica ministrul, care precizeaza ca „vaccinarea este obligatorie si nu la latitudinea fiecarei persoane”.
Campania va incepe in prima parte a lunii decembrie, iar pana la sfarsitul acestui an Institutul Cantacuzino va fi capabil sa produca 5 milioane de doze, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea a 25 la suta din populatie.
Din ianuarie, Institutul Cantacuzino va produce cate un milion de doze pe luna, iar vaccinarea se va repeta, la 30-60 de zile de la primul val.
Din care se pare nicaieri in lume nu se va vinde la liber TAMIFLU, tocmai pentru a preveni vaccinarea suplimentara, care ar putea avea efect invers.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.