Noul președinte al Franței este… „vechiul”, dar și realesul Emmanuel Macron

Noul președinte al Franței este… „vechiul”, dar și realesul Emmanuel Macron

0 41

Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat luni dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite dpa.
Contracandidata sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, a obţinut 41,45% din voturi.
În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, alegătorii francezi au avut de ales între Emmanuel Macron, politician pro-european şi liberal, şi Marine Le Pen, lidera formaţiunii politice de extremă dreapta Adunarea Naţională.
Partidele tradiţionale, socialiştii şi republicanii, au obţinut rezultate slabe la acest scrutin.
Prezenţa la vot în cel de-al doilea tur a fost de 72%, conform sursei citate.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc pe 10 aprilie, au concurat 12 candidaţi.

Emmanuel Macron:
Ştiu că mulţi din compatrioţii noştri m-au votat astăzi nu pentru a susţine ideile pe care eu le susţin, ci pentru a le bloca pe cele de extremă dreapta. Vreau să le mulţumesc şi ştiu că am o datorie faţă de ei în anii ce vor veni”, a declarat Macron în faţa susţinătorilor săi adunaţi pentru a sărbători victoria la Turnul Eiffel din Paris.
„Va trebui să fim binevoitori şi respectuoşi pentru că ţara noastră este împovărată de atâtea îndoieli, de atât de multe diviziuni”.”Nimeni nu va fi lăsat pe marginea drumului. Va depinde de noi să lucrăm împreună pentru a realiza această unitate care ne va permite să trăim vieţi mai fericite în Franţa. Anii care vor urma cu siguranţă nu vor fi liniştiţi, dar vor fi istorici”.
„Nu mai sunt candidatul unei tabere, ci preşedintele tuturor”, a mai afirmat Emmanuel Macron.
Vezi: https://www.youtube.com/embed/HW5Iy2okPlE https://www.youtube.com/embed/QQLvVlPsUwk

Marine Le Pen şi-a recunoscut duminică seara, declarând însă că „rezultatul în sine reprezintă o victorie remarcabilă”, informează AFP şi Reuters.
Ideile „pe care le întruchipăm ating noi culmi” în Franţa, a mai spus Marine Le Pen, al cărui partid a obţinut cel mai bun scor într-un scrutin prezidenţial francez începând din 1958.
„Acest rezultat constituie pentru liderii francezi şi liderii europeni” mărturia „unei mari neîncrederi a poporului francez faţă de ei, pe care nu o pot ignora”, a adăugat Le Pen.
„Emmanuel Macron nu va face nimic pentru a repara fracturile ce divizează ţara şi îi fac pe compatrioţii noştri să sufere”, a afirmat lidera formaţiunii politice de extremă dreapta.
„Mă tem că mandatul de cinci ani care urmează să înceapă nu va însemna o renunţare la metodele brutale ale celui precedent. Pentru a evita monopolizarea puterii de către câţiva, îmi voi continua mai mult ca oricând angajamentul faţă de Franţa şi de poporul francez cu energia, perseverenţa şi afecţiunea pentru care sunt cunoscută”.
„De o mie de ori am fost îngropaţi”, a spus Marine Le Pen despre partidul său, Adunarea Naţională. Ea a declarat că va continua să se lupte cu Macron pe subiecte precum imigraţia, lipsa securităţii şi creşterea vârstei de pensionare.Vezi: https://www.youtube.com/embed/GxrhyhSVlIc

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.