„Noul Cod Administrativ ar putea fi un pas spre autonomia teritorială”

„Noul Cod Administrativ ar putea fi un pas spre autonomia teritorială”

0 174

După adoptarea de către Senat şi în cazul în care va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, noul Cod Administrativ ar putea fi un pas spre realizarea autonomiei teritoriale, a declarat joi, 28 iunie, într-o emisiune a postului public de televiziune M1 din Ungaria, preşedintele CJ Harghita.
„Putem să spune că acesta va fi un pas spre realizarea diferitelor forme de autonomie teritorială”, a afirmat Csaba Borboly.

Preşedintele CJ Harghita a accentuat: „Chiar dacă UDMR are o pondere de numai 6% în Legislativul României, această formaţiune a obţinut multe modificări pozitive în timpul dezbaterii proiectului Codului Administrativ. „Acesta este benefic pentru maghiarii din Transilvania, din punctul de vedere al viitorului şi organizării minorităţii maghiare, deoarece principalul pilon al maghiarilor din Transilvania este administraţia locală„, a adăugat Csaba Borboly.
În cazul în care Camera Deputaţilor nu va modifica articolele referitoare la minorităţi, în afară de denumirea localităţilor vor putea fi inscripţionate în limbile minorităţilor şi spaţiile publice, în acele localităţi în care ponderea respectivei minortăţi este de cel puţin 20%.

La propunerea UDMR, dreptul utilizării limbii materne ar putea fi extins şi în comunicarea cu prefecturile, iar în administraţiile locale şi judeţene ar urma să fie utilizate şi formulare tipizate unitare în limba maternă.

În proiectul Legii Codului Administrativ a mai fost cuprinsă prevederea potrivit căreia consiliile locale şi judeţene vor putea decide amplasarea inscripţiilor bilingve chiar dacă ponderea respectivei minorităţi nu atinge pragul de 20%.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.