Oare „variola maimuței” poate fi noua amenințare globală!

Oare „variola maimuței” poate fi noua amenințare globală!

1 240

Noua amenințare globală, variola maimuței (monkeypots), care se manifestă cu pustule (bube purulente) pe corp, vine cu un nou model de stigmatizare și discriminare socială.
Hans Kluge, un fel de șef al OMS pe regiunea europeană, spune că boala are o predilecție pentru cei care “se angajează în activități sexuale” și cam merg la club, concert și spectacole cu mari adunări de oameni (gatherings).
Kluge mai spune că multe dintre cazurile inițiale au fost depistate la “bărbați care au făcut sex cu alți bărbați” și s-au dus la tratamente medicale ulterioare, de unde concluzia că agentul patogen (care vine din Africa centrală, cică) circulă de ceva timp, mai ales în comunitățile elgibiti” scria pe facebook.com, cunoscutul avocat Gheorghe Piperea:

Totuși, se știe că încă din 1977, variola a fost total eradicată. De atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural. Poate că cineva a pus-o la „naftalina” și acum o plimbă prin lume. Si aici este vorba de vaccin și mulți bani care… „se duc în conturile infinite ale lui bilgeiț” scria dl Pipera.
Un mesaj care ne poate liniști este transmis de Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Acesta într-un mesaj postat pe pagina oficială a campaniei de vaccinare anti-Covid din România spune:
Adevărul este că monkeypox (nr. variola maimuței) nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2, și că este mult mai puțin patogenă decât variola”, spune medicul. El subliniază că gradul de transmitere este foarte scăzut. În medie, o persoană infectată transmite la doar 0,32 de persoane, un grad foarte scăzut. „Evident, sunt întotdeauna posibile clusteruri. Dacă virusul se transmite prin secreții și intră într-o populație susceptibilă cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare”.
La toate acestea se adaugă un avantaj: populația îmbătrânită a făcut vaccinul pentru variola umană.
Conform declarației altui specialist „partea bună este că oricum am da-o cu vaccinul, planul este diabolic: dacă pornește monkeypox, noi ăștia, bătrânetul, care resetăm de n-avem aer, o să scăpăm fără probleme: suntem deja vaccinați pentru variolă (cu cowpox) și vaccinul o să ne protejeze de monkeypox”. (V.T.)


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.