Nou ambasador al SUA la Bucuresti

Nou ambasador al SUA la Bucuresti

0 192

Noul ambasador al SUA la Bucuresti este Mark Gitenstein – american get beget, dupa acest „stein” din coada numelui.
Se zice ca acesta, la plecarea sa spre Bucuresti, a primit instructiuni clare sa scoata Romania din criza, probabil pentru ca „The States” mai au nevoie de aceasta tzarisoara, usor de supus datorita conducatorilor cu gust de maidanezi, in facaturile lor prin acest colt de lume. In acest sens, poate ca tocmai acel „stein” ii va fi de folos, cu toate mirarile ce te pot cuprinde: cum, tocmai declansatorii crizei si care nu stiu cum sa iasa din ea, tocmai aceia vor sa ma salte pe linia de plutire? Si atunci fugi cu gandul la mari interese, pentru ca americanii nu ajuta pe nimeni din duiosie dezinteresata, dovedindu-se primi-egoisti ai planetei, in acest sens. Sa fie interesul de a rupe Romania de Uniunea Europeana? Sa fie oare transformata Romania in pilonul unui cap de pod spre Rasarit, neuitand si Apusul european tot mai ostil statului de peste Atlantic? Caci cu alte state est-europene s-a vazut ca nu prea tine cu postarea in pozitia de capra.
Poate spusele mele supara pe multi americanofili, dar cei care mai stiu sa si gandeasca nu vor mai avea ce replica. Doar pe prosti ii supara adevarul.
Cine este noul – sau viitorul – ambasador al SUA la Bucuresti?
Avocatul si fostul lobby-ist Mark Gitenstein a ajuns la ultima etapa a numirii sale ca ambasadar al Statelor Unite in Romania, el depunand juramantul in fata vicepresedintelui Joe Biden, intr-o ceremonie care s-a desfasurat la Washington, in cladirea Eisenhower Executive, acolo unde Biden isi are biroul.
„Am primit instructiuni foarte clare in ceea ce priveste activitatea mea”, a declarat Mark Gitenstein dupa depunerea juramantului, punctand ca indicaþiile se refera la „intarirea si aprofundarea aliantei cu Romania”, dar si „sa ajute romanii sa isi revina din recesiune, mai ales prin cresterea comertului si investitiilor Statelor Unite cu Romania”.
„Acest lucru inseamna ca trebuie sporita transparenta, suprematia legii si reforma administrativa si legislativa”, a completat Mark Gitenstein.
De asemenea, in acest context, a facut referire la necesitatea ca Romania sa isi „largeasca si sa isi energizeze angajamentul pentru toleranta si drepturile minoritatilor”, asa cum sunt ele promovate de „lideri curajosi precum presedintele Traian Basescu”.
Si uite cum Basescu este beneficiarul unui vot urias, se intelege ca interesat, pentru ca americanii in niciun caz nu au clarificata problema minoritatilor de la ei in sensul dorit sa fie aplicat la noi, chiar daca au presedinte de culoare. Sa nu uitam: la ei esti mai intai american, si abia dupa multa vreme, la figurat vorbind, apartenent la alta minoritate sau etnie, iar acolo chiar daca te nasti din mama, de pilda, unguroaica, iesi pe lume cu stindardul instelat intre viitorii dinti. Sa-i fi venit randul Romaniei sa fie divizata? Precedente: Cehoslovacia, Iugoslavia.Iar acuma americanii si-au gasit fraierul, citandu-l pe Basescu.
Gitenstein a recunoscut in fata lui Joe Biden ca acestea sunt provocari „intimidante”, dar a spus ca are „modele puternice” dupa care sa se inspire. In primul rand, Gitenstein a spus ca se va inspira din cei 13 ani in care a lucrat cu vicepresedintele american, cand a invatat „semnificatia idealismului pragmatic si puterea onestitatii”.
In al doilea rand, Gitenstein se va concentra pe „regula de fier a tatalui sau: sa faci intotdeauna cel mai bun lucru pe care poti sa il faci” si, nu in ultimul rand, ambasadorul va urma linia presedintelui Barack Obama, aceea de a asculta, a invata si apoi a conduce.
Observati schema cu „si apoi a conduce”? Gitenstein vine sa conduca in Romania, se intelege ca prin subbusi, dar sa o conduca in interesele tarii pe care o reprezinta si nu pentru adevarata iesire a Romaniei din rahat.
„Nicio provocare pentru noi sau romani nu este prea mare pentru parteneriatul pe care dorim sa il construim. Un parteneriat al unui respect reciproc autentic”, a punctat acesta, tragand barba de rigoare in asemenea imprejurari.
Dupa care, de atata transparenta, domnul Gitenstein a scos o eleganta batista instelata si si-a sters transpiratia care-i napadise fruntea in efortul de a parea sincer si convingator.
Printre picaturi, Mark Gitenstein a vorbit chiar si in romaneste, „pentru prietenii sai din Romania si in onoarea bunicilor sai”. Astfel, el a subliniat in limba romana ca este nu doar o mare onoare sa fie reprezentantul personal al presedintelui american in tara noastra, ci este si o revenire „acasa”. „Este o revenire la originile mele, la locurile de unde au plecat, in secolele trecute, bunicii si strabunicii mei, in America. Le aduc acum, aici, un omagiu de recunostinta”, a mai spus noul ambasador.
Recunostinta la ce? Si cati bunici si strabunici a avut de l-au trebuit secole sa plece si sa se stabileasca in America? Bine, aici este vorba si de patetismul care insoteste orice discurs american, inflorindu-l cu tot felul de bazaconii extrem de usurele, baloane de sapun frumos colorate, dar efemere, fara valoare.
Ce poate mira este aceasta prezentare, mai rar intalnita la instalarea unui ambasador. Mie imi da de gandit.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.