Noi vindem gazul cu 120 pentru cine întreabă, cu 100 de dolari...

Noi vindem gazul cu 120 pentru cine întreabă, cu 100 de dolari la cine cumpără, cu 80 pentru prieteni şi cu 60 pentru Belarus. Voi unde ați vrea să vă plasaţi?”

0 248

Se spune ca un jurnalist, Mircea Popa, a fost un fel de disident promoscovit înainte de 1989 şi … unul dintre puţinii români priviţi cu ochi buni dupa ce a povestit, într-o emisiune, „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, un episod mai puţin cunoscut de la vizita lui Traian Băsescu la Moscova, în 2005; Dar şi un  incident diplomatic al unei delegaţii în Rusia. „În cadrul întâlnirii care a avut loc între preşedintele României şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la un moment dat, preşedintele marinar, fără să i se spună care sunt cutumele, aparent foarte pozitiv, zice: „Foarte bine că ne-am întâlnit! Ar fi cazul să schimbăm telefoanele între noi şi să nu mai depindem de tot felul de consilieri”, lucru care a produs o reala uimire… gazdelor şi a închis subit această vizită protocolară, a relatat Mircea Popa.

Incidentul la care a făcut referire fostul corespondent ad-hoc al agenţiei ruse Novosti în perioada evenimentelor din decembrie 1989, a generat ulterior şi o lipsă de comunicare între Bucureşti şi Moscova.
„S-a instalat tăcerea după aceea”, spune Popa, mai ales că Traian Băsescu nu a părut dispus să accepte relaţia de vasalitate pe care Moscova înţelegea să o aibă cu Bucureştiul. Acesta a mai amintit că una din cauzele care au dus la apariţia acestui incident a fost faptul că „Traian Băsescu nu a  dorit sa fie asistat în timpul vizitei de la Moscova. Nu a avut nici cea mai modestă consiliere şi nici o instituţie a statului nu şi-a asumat această vizită”, iar de mediatizarea vizitei, s-a ocupat exclusiv Moscova”.

Mircea Popa, care a fost şi consilierul… consilierului Cozmin Guşă după revenirea PSD la putere în 2001, a mai povestit un incindent petrecut, la Moscova, în vizita premergătoare celei a premierului roman de la acea vreme, Adrian Năstase, care a avut loc în februarie 2002.
„În prima vizită din octombrie 2001, de la Moscova, Gusa, şeful departamentului de relaţii internaţionale al PSD (in PSD a mai detinut si functia de secrtetar general) împreună cu o delegaţie, într-o discuţie la Hotel Metropol, după un prânz care a durat vreo cinci ore, am fost întrebaţi… protocolar, dacă am mai dori ceva. Şi ce credeţi că a spus el? ” Pai dacă s-ar putea, aş mai vrea să beau un pahar de vin”. În secunda urmatoare cred ca a fost şters… din lista e interes, nu a mai contatNu ar fi trebuit să ceară nimic”, spune fostul „disident” promoscovit care a făcut şi el parte din delegaţie.
Mircea Popa spune că „delegaţia a băut şi a mâncat”, însă, potrivit cutumelor, ca oaspeti, ar fi trebuit să comande numai ce consumau/vroiau si ruşii. Această reacţie a ruşilor poate ca arată o… „mentalitatea imperială rusească este una autentică”, dar nu ar semăna cu o relaţie de vasalitate.

Cel socotit atunci auto… dizidentul Mircea Popa a povestit o discuţie, din 2002, între delegaţia română şi cea rusă referitoare la relaţiile economice dintre cele două state, o discuţie, aproape de referinţă – a ințeles Gusa – pentru modul în care Rusia îşi negociază contractele cu statele importatoare ale gazul rusesc: Partea rusă a spus: noi vinem gazul cu 120 pentru cine întreabă, îl vindem cu 100 de dolari la cine cumpără, cu 80 de dolari pentru prieteni şi cu 60 de dolari pentru Belarus. Voi unde ati vrea să vă plasaţi?”.
În opinia lui Mircea Popa, ţinând cont de faptul că România cumpără cel mai scump gaz din întreaga Uniune Europeană, faptul arată că probabil… ne plasăm în categoria „cine întreabă”. Dupa pret, desigur…

N.R. În realitate gazul consumat de români a fost mult mai scump. Va mai reaminti, Putin, intr-o discutie cu Basescu a dat solutia unui gaz mai ieftin – eliminarea intermediarilor cu import si distributie directa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.