Noi titluri in literatura feroviara

Noi titluri in literatura feroviara

0 345

Istoria CFR este un domeniu inca putin explorat, multe dintre numele celebre, monumentele sau constructiile aparute de-a lungul timpului sub simbolul „rotii inaripate” fiind inca acoperite de praf si uitare. Cu toate acestea, binecunoscutul autor Radu Bellu a imbogatit cu inca patru volume colectia „Cartea de istorie a cailor ferate romane”. Volumele au fost lansate vineri, 19 ianuarie 2007, la Brasov. Lucrarile cuprind informatii, date tehnice, reproduceri dupa vechi fotografii de epoca ale garilor si ale diverselor lucrari realizate de constructorii feroviari. Subiectele tratate in acestea sunt inedite, autorul deschizand o poarta spre cunoasterea unor momente ale istoriei CFR.


In colectia „Cartea de istorie a Cailor Ferate Romane” a aparut volumul „Palatul administrativ CFR – Bucuresti 1946-2006″, care a fost publicat cu ocazia implinirii a 60 de ani de la darea in folosinta a acestei cladiri, „Ministrii nostri”, o analiza a lucrarilor din domeniul feroviar in perioada ministrilor de Transport de la 1866 pana in prezent, precum si „Romania, istoria ilustrata a statiilor de cale ferata”, in care sunt prezentate cele mai importante gari din tara noastra.


 


Romania – locomotive cu abur


In anul 2003, Radu Bellu si-a tot la Brasov, in mansarda Casei Baiulescu, volumul „Romania – locomotive cu abur (1854 – 2003)”. Cartea este considerata ca fiind prima lucrare de arheologie industriala din domeniu, editata in limbile romana si engleza. Volumul contine 189 de fise dedicate cate unei serii de locomotive. Primele locomotive cu abur au aparut in Banat, in anul 1854, epoca „Regelui abur” sfarsindu-se in 1959-1960 cand in Romania se construiesc ultimele astfel de vehicule. In anii 1980-1981, Diesel-urile inlocuiesc definitiv locomotivele cu abur.


Romania se poate mandri cu un premiu meritoriu obtinut in perioada interbelica la Targul de produse industriale si prototipuri de la Milano pentru o locomotiva construita la Malaxa Bucuresti, una dintre cele mai renumite fabrici in domeniu ale vremii. Inginerul Radu Bellu a reusit sa „salveze” peste 43 de locomotive cu abur si sa le expuna la Sibiu.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.