Noi reguli pentru datornici la stat

Noi reguli pentru datornici la stat

0 83

La inceputul acestei saptamani a fost publicat in Monitorul Oficial, noile reguli pentru esalonarea la plata a datoriilor firmelor de catre Ministerul Finantelor. Acestea modifica Ordonanta de Urgenta privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, publicata in Monitorul Oficial pe 8 aprilie 2011. Potrivit noului ordin, inlesnirile la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de ANAF, inscrise in certificatul de atestare fiscala: impozite, taxe, contributii, precum si obligatiile fiscale accesorii declarate si neachitate, mai putin pentru penalitatile de intarziere, care pot fi anulate, potrivit facilitatii valabile pana la sfarsitul acestui an. O companie care doreste sa i se esaloneze obligatiile fiscale trebuie sa depuna o cerere in acest sens la registratura Fiscului sau prin posta, cu confirmare de primire. Fiscul are termen de cel mult 60 de zile pentru solutionarea cererii, urmand sa emita o decizie de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si una de amanare la plata a penalitatilor de intarziere, sau sa respinga cererea contribuabilului.
Cererea depusa de firma trebuie sa contina urmatoarele elemente: datele de identificare a contribuabilului, perioada pentru care se solicita esalonarea la plata si motivarea acesteia, suma pentru care se cere esalonarea, defalcata pe tipuri de impozite, taxe si contributii, justificarea dificultatii generata de lipsa temporara de bani si cauzele acesteia, precum si data si semnatura reprezentantului firmei. La cerere, firmele interesate trebuie sa mai anexeze o declaratie pe propria raspundere ca firma nu se afla in insolventa, copia ultimei situatii financiare anuale, situatia incasarilor si platilor pe ultimele sase luni, copia ultimei balante de verificare, programul de restructurare sau redresare financiara.
In cazul persoanelor fizice, cererea de acordare a inlesnirilor la plata trebuie insotita de registrul jurnal de incasari si plati sau actele care dovedesc veniturile pe ultimele sase luni, programul de redresare financiara. Pentru solutionarea cererii de esalonare la plata, ANAF va elibera, din oficiu, certificatul de atestare fiscala, in doua exemplare: unul pentru dosar, iar altul pentru contribuabil. Apoi, organul fiscal verifica toate actele si, in 30 de zile de la data comunicarii acordului de principiu, contribuabilii trebuie sa constituie garantiile care trebuie sa acopere sumele esalonate si amanate la plata plus un procent din suma. Procentul porneste de la 8% pentru esalonari de la 13 la 24 de luni si ajunge pana la 32% pentru esalonari de la 49 la 60 de luni. Dupa constituirea garantiilor, organul fiscal emite decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si de amanare la plata a penalitatilor de intarziere.
Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.