Noi modificari la Statutul Politistului

Noi modificari la Statutul Politistului

0 139

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, noi modificari la Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.
Modificarile se refera la limitele de varsta in gradele profesionale pana la care politistii pot fi mentinuti in serviciu prin corelare cu prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la atingerea etapizata a varstei standard de pensionare a politistilor.

Potrivit actului normativ se instituie regula potrivit careia chestorii de politie, chestorii principali de politie, chestorii sefi de politie si chestorii generali sunt mentinuti in serviciu pana la varsta de 60 de ani, in masura in care acestia nu solicita incetarea raporturilor de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare. Totodata, acestia pot fi mentinuti in serviciu, la cerere, si dupa varsta de 60 de ani, pana la varsta de 62 de ani, daca starea de sanatate le permite rezolvarea in foarte bune conditii a atributiilor ce le revin, respectiv cu aprobarea semestriala a ministrului Administratiei si Internelor.

”Actul normativ reglementeaza posibilitatea de mentinere in serviciu pana la varsta de 60 de ani, adica si dupa implinirea varstei standard de pensionare (daca se ia in calcul ca, pentru politisti, aceasta coincide cu varsta 60 de ani incepand cu anul 2030), si pentru alte categorii decat cele prevazute la acest moment de Legea nr.360/2002, respectiv: ofiterii de politie, cu aprobarea anuala a ministrului Administratiei si Internelor, si agentii de politie, cu aprobarea anuala a inspectorilor generali (similari). Si in acest caz a fost eliminata conditia (mai defavorabila) privind existenta unei propuneri din partea sefilor ierarhici superiori”, adauga un comunicat al MAI remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prin propunerea de modificare a actului normativ initiata de MAI se are in vedere necesitatea integrarii persoanelor care au beneficiat de reglementari specifice privind pensiile si asigurarile sociale de stat (cum este cazul politistilor), in sistemul unitar de pensii publice, prin corelarea prevederilor statutare cu cele stabilite de Legea nr.263/2010, referitoare la atingerea etapizata a varstei standard de pensionare pentru politisti.

Totodata, adauga MAI, s-a avut in vedere faptul ca mentinerea situatiei actuale prevazute de Statutul politistului genereaza un decalaj intre limita de varsta in grad profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in activitate (la acest moment, regula generala fiind varsta de 55 de ani) si varsta standard de pensionare, respectiv de la faptul ca prin trecerea timpului, acest decalaj se mareste, in defavoarea politistilor, proportional cu cresterea etapizata a varstei standard de pensionare (pana la atingerea, in anul 2030, a varstei de 60 de ani).

”Ca urmare, era necesara instituirea imediata a cadrului legal necesar pentru ca data incetarii activitatii profesionale (pentru atingerea unei limite de varsta) sa coincida cu data nasterii dreptului la pensie pentru limita de varsta; in caz contrar, prin mentinerea dispozitiilor statutare actuale, exista posibilitatea de a aparea situatii de afectare a dreptului la pensie pentru limita de varsta al politistilor carora le inceteaza raporturile de serviciu la atingerea limitei de varsta pana la care pot fi mentinuti in serviciu. In concret, in perspectiva imediata, politistului ii vor inceta raporturile de serviciu la atingerea varstei de 55 de ani, insa dreptul sau la pensie se va naste, pe masura atingerii varstei standard de pensionare, adica la 55 de ani si 2, 3 sau 4 luni, 56 de ani etc.”, explica MAI in comunicatul remis.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.