Noi cerinte pentru supravegherea sanatatii angajatilor

Noi cerinte pentru supravegherea sanatatii angajatilor

0 149

Executivul a adoptat o hotarare care prevede obligatii sporite pentru angajatori in ceea ce priveste sanatatea angajatilor. Astfel, angajatorii au obligatia sa asigure fondurile necesare si conditiile pentru efectuarea serviciilor medicale profilactice si pentru promovarea sanatatii la locul de munca.


Si in domeniul public, si in cel privat, angajatorilor le revine obligatia sa asigure fondurile pentru efectuarea examenului medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, precum si promovarea sanatatii la locul de munca. Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii in prima luna de la angajare, completand examenul medical efectuat la angajarea in munca si depistand cauzele medicale ale neadaptarii la noul loc de munca. Examenul medical periodic se efectueaza in scopul confirmarii sau infirmarii aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea, pentru depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional, diagnosticarea bolilor profesionale si a celor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti angajati si pentru depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii sau pentru calitatea produselor.


Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin serviciile de medicina a muncii, care implementeaza programe de informare, educare si formare profesionala, iar medicii de medicina a muncii consiliaza angajatii cu privire la sanatatea si igiena la locul de munca. Angajatii trebuie sa fie informati in legatura cu rezultatele examinarilor medicale si au acces la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.


Hotararea prevede ca la schimbarea locului de munca angajatului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la structura de medicina a muncii din unitatea respectiva.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.