Nobelul literar s-a epuizat din librariile brasovene

Nobelul literar s-a epuizat din librariile brasovene

0 148

Cartea Hertei Muller, scriitoarea germana de origine romana, distinsa joi de Academia Suedeza cu cel mai important premiu un domeniul literelor, nu mai este de gasit pe rafturi. Stocurile de carte nu au facut fata cererii brasovenilor, care au cumparat toate titlurile de pe piata.
Brasovenii care au aflat inca de joi vestea decernarii Premiului Nobel pentru Literatura scriitoarei germane de origine romana Herta Muller au si cautat in librarii cartile proaspetei laureate. Cei care au ajuns in librarii abia vinerii au avut surpriza sa nu mai gaseasca nicio carte. Adevaratii ghinionisti au vazut insa ultimele exemplare disparand de sub ochii lor, chiar vineri, cand pana si cel mai bine aprovizionate librarii din buricul targului au epuizat stocurile, care s-au dat ca painea calda.
Cititorii brasoveni au reactionat, se pare, aidoma celor occidentali, care cumpara aproape automat orice carte a oricarui scriitor pe care Academia Suedeza tocmai l-a considerat demn de Premiul Nobel. Librarii de la noi nu si-au luat insa masurile de prevedere pe care si le iau omologii lor din Vest, care isi asigura stocuri suficiente pentru a face fata cererii clientilor, care merg aproape orbeste pe mana suedezilor care innobeleaza scriitori.
Herta Muller s-a nascut in 1953 in localitatea Ni-chidorf din Banat. A studiat germanistica la universitatea din Timisoara. Interesul sau pentru literatura i.a pus pe urma Securitatea, care a hartuit-o mai multi ani la rand. Scriitoarea a emigrat in 1987 in Germania, unde a scris majoritatea oprelor sale in porza sau in versuri. A fost nominalizata de trei ori, – in 1999, 2008 si 2009 – chiar de catre Guvernul german pentru Premiul Nobel pentru Literatura – pentru ca a treia oara sa-l si obtina, devenind astfel cea de-a 20 femeie care il primeste. Valoarea distinctiei este de 10.000.000 de coroane suedeze, echivalentul a 972.000 de euro.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.