Noaptea Muzeelor – sub semnul protestelor la Brasov

Noaptea Muzeelor – sub semnul protestelor la Brasov

0 524

Muzeul Civilizatiei Urbane , de Etnografie dar si Muzeul de Arta poarta bannere cu mesajul Muzeu Retrocedat pentru ca pot fi evacuate in orice moment. Cinci ani au durat procesele cu proprietarii cladirii Muzeului Civilizatiei Urbane, care au obtinut retrocedarea cu tot cu banii publici investiti. Ultima lupta in instanta se da la Tribunalul Brasov, pentru recuperarea celor peste 1.700.000 de euro

Muzeul Civilizatiei Urbane , de Etnografie dar si Muzeul de Arta poarta bannere cu mesajul Muzeu Retrocedat pentru ca pot fi evacuate in orice moment. Cinci ani au durat procesele cu proprietarii cladirii Muzeului Civilizatiei Urbane, care au obtinut retrocedarea cu tot cu banii publici investiti. Ultima lupta in instanta se da la Tribunalul Brasov, pentru recuperarea celor peste 1.700.000 de euro.

Cladirea Muzeului Civilizatiei Urbane a beneficiat de lucrari de restaurare incepind cu anul 1991. In 2011 s-a finalizat restaurarea prin lucrari importante de consolidare si restaurare arhitecturala.

Banii au fost dati de Ministerul Culturii si o mare parte de Consiliul Judetean Brasov, care a investit intr-o cladire aflate in litigiu. In urma solicitarii de retrocedare a imobilului, in 2009 Consiliul Judetean a decis restituirea in natura a cladirii catre proprietarii de drept, spune Ligia Fulga – director Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov.Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov N

Totalul fondurilor investite in cladire de Consiliul Judetean si Ministerul Culturii se ridica la suma de 1.728.553 de Euro.

Dupa ani de procese intre 2009 si 2013, proprietarii au cistigat in final dreptul de proprietare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis ca Dispozitia de Retrocedare in natura este corecta.

In 2011 reprezentantii muzeului mai fac o incercare de a recupera banii investiti prin deschiderea unui proces la Tribunalul Brasov – o actiune in retentie, care inseamna ca proprietarii pot intra in posesia imobilului daca inapoiaza fondurile publice investite. MUZEUL PRIMEI SCOLI ROMANESTI - SCHEI Bv.

In 14 mai, instanta Tribunalului Brasov, pe rolul caruia se afla procesul, a solicitat documente justificative si urmeaza sa se pronunte in aceasta speta. In aceeasi situatie dificila se regaseste si Muzeul de Arta care poate fi evacuat in orice moment.

In semn de protest, muzeele brasovene poarta un banner negru de doliu cu un mesaj sugestiv Muzeu Retrocedat. In Noaptea Muzeelor, fiecare unitate de cultura va avea exponate acoperite pentru ca vizitatorii sa constientizeze cum va fi atunci cind opere de arta unice in tara vor ajunge in depozite si nimeni nu le va mai putea admira.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.