Noaptea muzeelor la Brasov

Noaptea muzeelor la Brasov

0 281

Cu prilejul celei de a V-a editii a Noptii Muzeelor, Muzeul de Arta Brasov si Muzeul “Casa Muresenilor” Brasov, isi deschid larg portile tuturor brasovenilor care doresc sa petreaca o seara placuta la muzeu, sambata, 16 mai 2009, intre orele 18-24.
Ceea ce este important este ca intrarea este libera!
Noaptea Muzeelor este un eveniment de anvergura europeana initiat in 2005 de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta la care participa anual mii de muzee din numeroase tari europene.
Cu acest prilej, in cadrul unui program comun, cu sprijinul partenerilor (Opera Brasov, Filarmonica Brasov, Facultatea de Muzica Brasov, Liceul de Muzica “Tudor Ciortea” Brasov, Centru Cultural Reduta, Teatrul Strada), sunt organizate o serie de evenimente culturale.
Program Muzeul “Casa Muresenilor” Brasov
17.00 – Recital instrumental sustinut de studenti de la Facultatea de Muzica Brasov
19.00 – Recital vocal sustinut de artisti ai Operei Brasov
20.00 – „C’est la vie” – spectacol de pantomima cu Teatrul Strada
21.00 – Recital instrumental sustinut de artisti ai Operei Brasov
22.00 – Recital de chansonete cu Alexandra Fit
23.00 – Recital vocal sustinut de studentii Facultatii de Muzica Brasov
Casa Muresenilor s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Ei puneau astfel in opera testamentul cultural al lui Iacob Muresianu, oferind statului roman, in vederea organizarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasa colectie de mobilier, pictura, sculptura si mai ales o arhiva de o inestimabila valoare culturala, numarand peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.
Arhiva Muresenilor este una dintre cele mai bogate si importante arhive de familie. Conducand timp de mai bine de o jumatate de secol „Gazeta Transilvaniei”, Muresenii au corespondat cu toti fruntasii politici ai vremii lor, atit din Ardeal cit si din celelalte provincii locuite de romani. Pe langa corespondenta politica, in Arhiva Muresenilor se gasesc – sporindu-i valoarea culturala – numeroase manuscrise ale Muresenilor si ale corespondentilor ziarelor conduse de ei. Atrage atentia si prezenta documentelor legate de istoria Imnului national „Desteapta-te, Romane”, creatie a nemuritorului Andrei Muresanu.Muzeul „Casa Muresenilor” se indreapta spre transformarea intr-un complex de case memoriale dedicate amintirii unor mari personalitati brasovene. In 24 iunie 2006 s-a deschis Casa „Stefan Baciu”.
Program Muzeul de Arta Brasov
18.00 – Recital instrumental sustinut de elevii Liceului de Muzica „Tudor Ciortea” Brasov
19.00 – Trupa de teatru a centrului cultural Reduta GMG Esperom – „Se cauta un mincinos” (Actul III) de Dmitri Psathos
20.00 – Recital vocal sustinut de artisti ai Operei Brasov
21.00 – Recital sustinut de cvintetul de suflatori ai Filarmonicii Brasov
22.00 – Recital de pian sustinut de Alexandru Buretea (Facultatea de Muzica Brasov)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.