Noaptea muzeelor a adus mii de brasoveni printre exponate

Noaptea muzeelor a adus mii de brasoveni printre exponate

0 428

Tineri, varstnici sau parinti cu copii au stat la rand pentru a vizita spatiile muzeale ale Brasovului. Cei mai multi vizitatori recunosc ca nu obisnuiesc sa treaca pragul muzeelor, dar au apreciat efortul celor care pastreaza aceste bunuri culturale. Ca si anul trecut, singura institutie care nu a perceput taxa de intrare a fost Muzeul Judetean de Istorie

Tineri, varstnici sau parinti cu copii au stat la rand pentru a vizita spatiile muzeale ale Brasovului. Cei mai multi vizitatori recunosc ca nu obisnuiesc sa treaca pragul muzeelor, dar au apreciat efortul celor care pastreaza aceste bunuri culturale. Ca si anul trecut, singura institutie care nu a perceput taxa de intrare a fost Muzeul Judetean de Istorie.

Noaptea Muzeelor a devenit in ultimii zece ani cea mai importanta sarbatoare a institutiilor culturale europene. Chiar daca in restul anului, majoritatea brasovenilor nu calca pragul muzeelor, sambata seara, centrul orasului forfotea de amatori nocturni de cultura. La Muzeul Judetean de Istorie, vizitat la evenimentul de anul trecut de 4.000 de persoane, s-au format cozi la intrare. Conducerea muzeului a organizat mici spectacole in incinta cladirii si a proiectat filme istorice cu Brasovul.

Cativa tineri in straie din epoca medievala le-au urat bun venit vizitatorilor la intrare. Voluntari de liceu brasoveni si saceleni i-au indrumat pe vizitatori si le-au oferit detalii despre exponate.

Muzeul „Casa Muresenilor” a oferit un spectacol in Piata Sfatului. Studentii Universitatii „Transilvania” s-au imbracat in costume de epoca si au intrat in pielea membrilor familiei Muresenilor iar elevi din clasele gimnaziale au prezentat dansul Romana. Peste 100 de muzee din tara au protestat prin acoperirea unei piese importante de colectie.muzeu muresenilor

Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Muresenilor”, spune ca este vorba despre acea retrocedare necontrolata a patrimoniului, monumente istorice si de obiecte si bunuri culturale; nu contesta nimeni dreptul la proprietate, dar statul si autoritatile trebuie sa prioritizeze si cultura.

Brasovenii s-au delectat cu fotografii si piese de colectie vechi. Parintii recunosc ca nu prea au timp sa isi aduca copiii la muzeu.

Ca si anul trecut, cu exceptia Muzeului Judetean de Istorie, unde intrarea a fost libera, celelalte muzee au perceput o taxa simbolica de intrare, cuprinsa intre 1 leu si 3 lei.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.