Noaptea Invierii

Noaptea Invierii

0 57

Parca mai multi ca in alti ani, brasovenii s-au indreptat, in noaptea Invierii, spre bisericile devenite neincapatoare pentru cei care isi indreapta sperantele spre Dumnezeu intr-un viitor mai bun, caci pamantenii i-au dezamagit.
Inca inainte ca preotii sa inceapa slujba, brasovenii, gatiti de sarbatoare, au incercat sa prinda un loc ‘cat mai in fata’. Astfel, in Piata Prundului, de pilda, la momentul Invierii, atunci cand preotii au iesit cu Lumina, cu greu mai aveai unde sa arunci un ac.
Si la celelalte biserici din Brasov locul a fost prea mic, prea neincapator, pentru cei adunati sa asiste la slujba.
Din fericire, anul acesta actele de teribilism ale unor tineri fara o educatie corecta, ci asimilata in ritm de manele si la un pahar in plus, au lipsit aproape cu desavarsire. Si a fost bine asa, chiar daca au mai existat exceptii, repede inabusite de vointa multimii.
Pacat insa ca au fost si cazuri cand unii habotnici, in nerabdarea de a lua lumina, anafura sau apa sfintita, au declansat adevarate gramezi deschise de rugby, si uitandu-te la anii de sub parul alb, te si mirai de unde atata putere.
Cu ocazia Invierii, si preotii si-au dat silinta sa tina slujbele cat mai majestuos, fara rasolelile din alte ocazii. La aceasta a contribuit si tehnica moderna, slujba putand fi ascultata de un mare numar mare de mai mult sau mai putini credinciosi la statiile de amplificare ale bisericilor.
Majoritatea participantilor s-au indreptat apoi spre case, cu lumanarile aprinse incercand sa le fereasca de stingere.
O pata neplacuta la slujba de a doua zi au constituit-o hoardele de tigani cersetori, de toate varstele, care, in contrast cu solemna atmosfera din lacasele de cult, trageau pur si simplu de tine ca sa le dai cel putin bani, daca nu si mai multe, iscand o harmalaie degradanta.
Unde or fi fost oamenii de ordine si cand se va gasi solutia acestei stari de fapt, nelalocul ei intr-o societate civilizata?
Scuzati-mi, va rog, supararea de moment si: ‘Cristos a inviat !’

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.