Nivelul apei la lacul Tarlung a depasit cota de avarie

Nivelul apei la lacul Tarlung a depasit cota de avarie

0 106

Ploile abundente din ultimele zile a crescut debitul apelor din lacul Tarlung pina la 180 metri cubi pe secunda, nivelul trecand peste cota de avarie cu un metru si jumatate. In aceste conditii, reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si cei ai Apelor Romane au decis deschiderea vanelor in piriul Tarlung, pentru a deversa un volum de apa asemanator cu cel care intra in lac.


Lacul de acumulare Tarlung este principala sursa de aprovizionare cu apa potabila a municipiului Brasov. „Debitele de intrare a apei in lac au scazut, dar se pastreaza alerta. Situatia este in curs de ameliorare, specialistii actionind pentru golirea lacului, in corelatie cu debitul de apa care intra in lac”, a precizat prefectul Aurelian Danu.


O astfel de masura de urgenta nu a mai fost aplicata de 30 de ani. Reprezentantii Companiei Apa Brasov au precizat trebuia sa se apeleze la aceasta golire controlata pentru ca in momentul in care nivelul apei ajunge la maximum ridicarea stavilarului este mai mult decit necesara, in conditiile in care barajul nu este pregatit sa reziste la suprasarcina.


In judetul Brasov, codul rosu s-a pastrat pana duminica la ora 12.00. In judet au fost inundate, vineri seara, 24 de gospodarii din localitatea Vama Buzaului, situatia fiind stabilizata sambata, dupa ce s-a actionat pentru evacuarea apei. Si paraul Ghimbasel a iesit din matca, la sfarsitul saptaminii trecute, si a inundat 20 de case de la periferia Brasovului.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.