Nivel record la TVA in Ungaria

Nivel record la TVA in Ungaria

0 96

Parlamentul ungar a adoptat marti legea privind impozitele pentru 2012, care prevede cresterea TVA la 27%, informeaza MTI si AFP. Taxa pe valoarea adaugata, care era pana acum de 25%, devine astfel cea mai mare din Uniunea Europeana (UE).
Legea, care prevede de asemenea cresteri de impozite pentru microintreprinderi, a fost adoptata cu 232 de voturi pentru, in timp de 72 de deputati au votat impotriva. Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, detine o majoritate de doua treimi in Parlament.

Adoptarea acestui act legislativ intervine intr-un context economic tensionat in Ungaria, care a fost nevoita sa solicite asistenta Fondului Monetar International /FMI/ si a Comisiei Europene, din cauza dificultatilor intampinate in a gasi finantare pe piete. Tara central-europeana si-a pierdut credibilitatea dupa o serie de masuri luate de guvern vizand reducerea deficitului, cum au fost nationalizarea fondurilor de pensii si majorarea drastica a impozitelor percepute bancilor sau companiilor din anumite sectoare, indeosebi telecomunicatii. Nu a fost lansata insa nicio reforma de fond, ceea ce preocupa mai ales agentiile de rating.
Comisia Europeana a confirmat luni primirea din partea Ungariei a unei cereri pentru o posibila asistenta financiara de la Uniunea Europeana de tip preventiv, o solicitare similara fiind adresata Fondului Monetar International.
In urma cu 3 ani, Ungaria a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a beneficiat de asistenta financiara mixta de la UE, FMI si Banca Mondiala, Budapesta beneficiind in total de 20 de miliarde de euro.

Bugetul Ungariei pe 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB /produsul intern brut/, urmeaza sa fie adoptat la inceputul saptamanii viitoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.