Nita Constantin printre ministrii care-l insotesc pe Victor Ponta în Franţa

Nita Constantin printre ministrii care-l insotesc pe Victor Ponta în Franţa

0 100
Premierul român Victor Ponta, in frunta unui "comandou guvernamental" din care nu lipseste barsoveanuli Nita Constantin, efectuează începând de miercuri, o vizită oficială de două zile în FranÅ£a. Printre obiective  sporirea investiÅ£iilor franceze si stimularea creÅŸterii economice în cele două ţări, informează AFP. Pe agenda primului ministru este inclusa joi o întrevedere cu de preÅŸedintele, FranÅ£ei François Hollande, precum ÅŸi întâlniri cu premierul Jean-Marc Ayrault ÅŸi cu reprezentanÅ£i de la 16 din cele mai importante companii franceze.
AgenÅ£ia menÅ£ionează că, România – Å£ară francofonă ÅŸi francofilă – este o piaţă importantă pentru numeroase mari companii franceze – Orange, Carrefour, Veolia, Auchan, Société Générale, Renault, care sunt implantate de mulÅ£i ani aici. Totodată, FranÅ£a este al treilea partener comercial al României, potrivit Ministerului de Externe român, ÅŸi are un parteneriat strategic cu această Å£ară din februarie 2008. 'Prioritatea vizitei va fi relansarea acestui parteneriat strategic cu un obiectiv economic puternic', a declarat ambasadorul FranÅ£ei în România, Philippe Gustin.
Premierul român doreÅŸte în special 'să crească volumul de investiÅ£ii franceze în România în domeniile energiei, infrastructurilor ÅŸi agriculturii', a precizat ambasadorul francez, potrivit unui comunicat. Situată pe locul al doilea între cele mai sărace state din UE după ce a suferit zeci de ani de dictatură comunistă, România a ieÅŸit din recesiune în 2011 ÅŸi beneficiază de importante fonduri europene pentru a recupera întârzierea în materie de autostrăzi ÅŸi căi ferate în special. Văzută ca un Eldorado pentru energia eoliană ÅŸi solară, România dispune, de asemenea, de un sector energetic în plină schimbare. FranÅ£a este în prezent al patrulea investitor străin în România, după Olanda, Austria ÅŸi Germania.  
Rromii – loc important pe agenda comuna DiscuÅ£iile bilaterale se vor axa ÅŸi pe problema inserÅ£iei romilor , a căror număr este între 600.000 ÅŸi două milioane în România. RelaÅ£iile dintre BucureÅŸti ÅŸi Paris s-au tensionat în vara anului 2010 după ce fostul preÅŸedinte francez Nicolas Sarkozy a returnat masiv din FranÅ£a cetăţeni români de etnie romă, dar situaÅ£ia s-a calmat după ce Parisul ÅŸi BucureÅŸtiul au convenit asupra necesităţii de a ameliora situaÅ£ia romilor în România. Å¢inuÅ£i în robie până în 1856, românii de etnie romă continuă să sufere discriminări în ceea ce priveÅŸte accesul la educaÅ£ie, locuri de muncă ÅŸi sănătate, scrie AFP, adăugând că, pentru a scăpa de sărăcie, numeroÅŸi romi au emigrat, mai ales în Spania ÅŸi Italia. În septembrie 2012, Victor Ponta s-a angajat să acÅ£ioneze pentru a ameliora integrarea socială a romilor, dar această temă a fost absentă din ultima campanie electorală, în noiembrie, menÅ£ionează sursa citată.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.