Nimic și nimeni nu este perpetuu : Roger Federer s-a retras din...

Nimic și nimeni nu este perpetuu : Roger Federer s-a retras din tenis

0 72

Moment greu pentru tenisul mondial și pentru fanii acestui sport : campionul elvețian Roger Federer a decis să spună adio tenisului! Episodul s-a petrecut la Laver Cup, Londra, unde Federer a jucat la dublu, făcând echipă cu adversarul lui dar și prietenul lui, un alt monstru sacru al tenisului, spaniolul Rafa Nadal. Ajuns la 41 de ani, „maestrul elvețian” a făcut eforturi mari în ultimii trei ani pentru a-și continua cariera, numai că intervențiile chirurgicale au făcut ca recuperarea să decurgă foarte greu, iar corpul nu îi mai răspunde la fel ca în tinerețe. De-a lungul carierei, Roger Federer a câștigat 103 titluri ATP și e pe locul 2 într-un clasament al tuturor timpurilor, după Jimmy Connors. Roger Federer deține recordul de titluri la Wimbledon, 8. El a câștigat 20 de titluri de Grand Slam, în timp ce Nadal are 22, iar Djojovick are 21
„Dintre toate darurile pe care tenisul mi le-a oferit în ultimii ani, fără îndoială că cel mai important a fost oamenii pe care i-am întâlnit în această călătorie. Sportul mi-a oferit prieteni, rivali și fani în această viață. După cum mulți știți, în ultimii trei ani am avut în fața mea multe provocări, din cauza accidentărilor și operațiilor. Am muncit din greu să revin la cea mai bună formă sportivă, dar știu, de asemenea, și limitele corpului meu, iar acesta este mesajul pe care corpul meu mi l-a dat. Am 41 de ani, am jucat peste 1.500 de meciuri în 24 de ani. Tenisul m-a tratat mai generos decât aș fi putut visa vreodată, iar acum trebuie să recunosc că e timpul să pun capăt carierei mele competiționale. Sigur că voi mai juca tenis în viitor, dar nu va mai fi la Grand Slam-uri sau în circuitul ATP. Aceasta este o decizie cu gust amar, pentru că îmi va fi dor de tot ceea ce mi-a oferit circuitul”, a spus Federer.
Roger Federer este cel mai bine plătit jucător de tenis al anului 2022, fără vreun meci oficial. Roger Federer a fost lider ATP timp de 310 săptămâni, perioadă care include și un record de 237 de săptămâni consecutive în care a fost pe primul loc în clasament. La finalul lunii august, celebra publicație Forbes a anunțat lista celor mai bine plătiți jucători de tenis din acest an, ierarhie unde, paradoxal, conduce detașat elvețianul Roger Federer (41 de ani). Chiar dacă nu a mai jucat niciun meci oficial de mai bine de un an de zile, de la sfertul de finală de la Wimbledon 2021, ”FedEx” rămâne o adevărată ”mașinărie” de produs bani. Contractele sale de publicitate sunt unele uriașe, cu clauze extraordinare, iar încasările sale continuă să fie foarte mari. Numai în acest sezon, Roger Federer a adunat 90 de milioane de dolari. Mult peste oricare jucător sau jucătoare din circuit. Pe locul al doilea s-a clasat nipona Naomi Osaka, cu 56 de milioane de dolari, iar poziția a treia este ocupată de Serena Williams, cu 35 de milioane de dolari.
La finalul meciului de dublu, care a pus punct carierei lui Federer, campionul elvețian a izbucnit în lacrimi, la fel ca Nadal, de asemenea. Federer a fost ovaționat de spectatori și felicitat de jucătorii din echipa Europei, printre care și Djokovic, dar și de cei din echipa restului lumii, prezenți la Laver Cup.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.