Nimeni nu vrea sa reabiliteze Piata Unirii

Nimeni nu vrea sa reabiliteze Piata Unirii

0 96

Nicio firma de constructii din judet dar nici din tara sau strainatate nu s-a grabit sa se inscrie la licitatia pentru atribuirea lucrarii, finantata din fonduri nerambursabile europene printr-un proiect intocmit de Primaria Brasov. Chiar si pentru Patinoarul Olimpic din Parcul Sportiv constructorul s-a gasit abia la a treia strigare. O situatie ciudata, considera edilii brasoveni, intr-un climat in care patronii acuza lipsa comenzilor de pe piata.
Pe timp de criza, cand veniturile si locurile de munca sunt putine, iata ca atunci cand se iveste o oportunitate pentru unele firme din tara si chiar din strainatate, acestea nu se inghesuie sa profite de ea. Asta se intampla cu lucrarea de reamenajare din Piata Unirii. Proiectul a fost elaborat de primaria Brasov, care a obtinut si finantarea europeana. Acum, mai e nevoie de o firma de specialitate care sa execute lucrarea. Licitatia, postata pe SEAP, s-a incheiat fara nici un doritor. Dezamagit, primarul Brasovului are si o posibila explicatie pentru acest fenomen: constructorii ar fi fost ocupati de sarbatori; lucrarea este mai complicata, una de arta, necesita migaleli. La fel de delicata este si partea de mobilier; George Scripcaru este nevoit sa constate ca Brasovul duce lipsa de meseriasi care sa faca o munca de calitate chiar si atunci cand Uniunea Europeana asigura finantarea.
Conditiile, pe care o firma trebuie sa le indeplineasca pentru a castiga o licitatie pe proiectele municipalitatii, nu sunt foarte drastice. Firma trebuie sa aiba experiente in proiecte similare, sa aiba muncitori calificati pentru fiecare componenta in parte si sa nu aiba datorii la bugetul local si de stat. Cu toate astea, nu este pentru prima data cand, la o licitatie facuta de municipalitate, nu s-a inscris nici o firma. Primarul Brasovului isi aminteste ca si Patinoarul Olimpic a fost in aceeasi situatie; la prima licitatie nu s-a prezentat nimeni, a doua oara singura firma care s-a prezentat nu s-a incadrat. Abia la a treia strigare s-a gasit constructorul.
Proiectul este unul important pentru municipiu. Piata Unirii va fi schimbata in totalitate, lucru care va atrage si mai multi turisti in Brasov. Municipalitatea vrea ca Piata Unirii sa isi recapete aerul medieval. In mijlocul pietii nu va mai fi o imensa parcare, asa cum e acum, ci va deveni zona pietonala. O fantana arteziana va fi amenajata in partea dreapta a pietei pe sensul de urcare iar in tot acest spatiu vor fi amenajate terase, bancute si vor fi plantati copaci. In zona va fi refacut iluminatul public, se vor face reparatii si la statuia ridicata in cinstea eroilor din primul razboi mondial. Licitatia pentru acest proiect va fi reluata de municipali tate care spera ca, de aceasta data, sa gaseasca o firma capabila si doritoare sa infrumuseteze orasul.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.