Nimeni nu neagă că suntem, în primul rând, descendenții dacilor al marelui...

Nimeni nu neagă că suntem, în primul rând, descendenții dacilor al marelui Burebista și Deceneu!

0 146

1. Actualmente in Balcani mai exista zone cu populatie romanofona: in Pind, in Meglen, in Istria, pe valea Timocului. Ce e anormal in asta? Faptul ca mai exista enclave neslavizate sau negrecizate nu e de loc ciudat.
Slavizarea, grecizarea sau romanizarea, ca orice alt fenomen de aculturatie, nu se produce instantaneu si cu aceeasi forta pe tot teritoriul unde actioneaza.
In Bavaria, in sec. VIII existau inca numeroase asezari latinofone. Astazi ele mai pot fi intalnite doar in Elvetia.
Aria romanitatii dunarene s-a diminuat constant sub valul slav, turanic si germanic.
Faceau tracii exceptie de aceasta regula? Ei nu puteau fi asimilati de nimeni? Atunci cum au fost grecizati in Bithinia, Frigia, Tracia, ori slavizati in Slovacia?
Se mai vorbeste limba tracica in aceste zone? Dar cum o fi disparut limba macedoneana?
Sau, poate, tracii erau vreun popor ales care nu putea fi romanizat nici grecizat? Nu cumva intrati iar pe taramul mitologiei?

2. Da, stiu! Vizigotii, prin opera lui Isidor din Sevilla; francii, prin scrierile lui Grigorie de la Tours; ungurii, prin Gesta Hungarorum” a unui prelat anonim_ din care reiese ca maghiarii sunt urmasii hunilor si scitilor; croatii, prin cronica atribuita unui Theofil, din care reiesea ca Iustinian era slav , pe numele lui adevarat _ Upravda!…
Si nu in ultimul rand acei rumâni care astazi isi inchipuie, pe baza unor texte beletristice si fanteziste , ca vorbesc limba lui Burebista si Deceneu.

3. Asa cum Belzarie, Iustinian, Aetius ori Constantin au fost revendicati de germani, slavi, ba chiar si de englezi, nu vad de ce dacistii nostri nu l-ar revendica pe Iordanes, mai ales daca nu au citit nimic din ce a scris.

4. Convigeti-i dvs. pe autorii manualelor de istorie din intreaga lume sa nu mai admire civilizatia si arta greco-romana, ci pe cea traco-daca.
Spuneti-le dvs. ca LEGILE BELAGINE au fost mai tari decat tot dreptul roman;
* ca arta si literatura hiperboreeana e mult mai valoroasa decat cea hellenica;
* ca adminstratia si organizarea militara din vremea lui Burebista era peste cea din Imperiul Roman din timpul lui Augustus;
* ca arhitectura complexului sacru de la Sarmisegetusa eclipseaza Partenonul, Capitoliul ori Templul Artemidei din Efes … si poate ca veti avea succes.

5. Nimeni nu neaga ca suntem, in primul rand, descendentii dacilor.
Ne-ar bate genetica daca am face-o. Dar nici un om cu suficienta carte nu poate accepta, pe baza unor afirmatii lipsite de orice valoare stiintifica, ca limba romanica pe care o vorbim e tot una cu cea gotica, pelasga ori dacica.
Ne-ar bate lingvistica, care nu e stiinta dorintelor noastre, nici literatura fantastica, ci stiinta limbii_ cu regulile impuse de principiile admise de stiinta.

Victor Grigor
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.