Nici-o zona a Romaniei nu mai este ferita total de inundatii

Nici-o zona a Romaniei nu mai este ferita total de inundatii

0 229

Cresterea in intensitate si frecventa a fenomenelor meteo extreme, din cauza schimbarilor climatice, a facut ca nicio zona a Romaniei sa nu mai fie in totalitate ferita de inundatii, sustin expertii Administratiei Nationale Apele Romane, intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro.
„Efectul schimbarilor climatice se resimte printr-o crestere in intensitate si in frecventa a fenomenelor extreme si, in consecinta, nici o zona nu mai este ferita in totalitate de inundatii. Pana in prezent, multe dintre digurile realizate pentru protectia terenurilor agricole au fost dimensionate in clasele de importanta III-V. Cu alte cuvinte, au fost facute sa reziste la inundatii cu perioada de revenire de la zece pana la 50 ani. Aceste diguri apara in prezent si noi zone locuite, necesitand reconsiderari ale incadrarii in clase de importanta si, implicit, lucrari noi de suprainaltare si reconsolidare”, afirma directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane, David Csaba, in comunicat.
„Pentru astfel de zone (locuite) si in functie de cat spatiu mai avem si ce populatie va fi aparata, este nevoie de ridicarea nivelului de asigurare a digurilor la cel putin 1%, adica diguri facute sa reziste la inundatii care se produc odata la 100 de ani. In acelasi timp, trebuie create zone umede si poldere, pentru a asigura raurilor”, mai spune David Csaba.
Potrivit comunicatului Apele Romane, inundatiile din vara acestui an au provocat pagube de 700 de milioane de lei prin distrugerea de diguri, aparari de mal si albii de rau.

ANAR arata ca, din evaluarile transmise de la nivelul autoritatilor locale, cele mai multe lucrari afectate au fost in bazinul hidrografic Siret (48), Olt (35), Somes-Tisa (31), Prut (27) sau Mures (19). De asemenea, cele mai mari pagube produse la lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea ANAR sunt in bazinul hidrografic Siret (172,9 milioane lei), Prut (140,7 milioane lei), Olt (131,38 milioane lei).

Pe judete, pagubele cele mai mari la lucrarile hidrotehnice s-au inregistrat in judetele Covasna (92 milioane lei), Suceava (57,9 milioane lei), Botosani (56,85 milioane lei), Neamt (55,9 milioane lei). Astfel, au fost afectati 161,36 kilometri de diguri, 160,39 kilometri de aparari de mal, 5243 de kilometri de regularizari de albie (care necesita recalibrare si reprofilare), 176 praguri de fund2, 2700 mp de acumulare si 19 milioane metri cubi din capacitatea unor acumulari folosite pentru atenuarea viiturilor ca Ezer, Dorohoi pe raul Buhai, Stanca Costesti sau pe raul Miletin, judetul Botosani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.