Nici macar voturile albe nu sunt imaculate

Nici macar voturile albe nu sunt imaculate

0 116

La prima vedere, s-ar parea ca decizia luata de Pro Democratia de a nu participa ca observator la alegerile din 30 noiembrie, este grea de consecinte. Cel putin cateva dintre incidentele inregistrate in diverse sectii de votare din Brasov ar fi putut fi evitate cu siguranta daca observatorii cu pricina ar fi fost prezenti in sali. La sectia de votare 78 din Brasov, de pilda, cei trei membri ai comisiei de supraveghere s-ar fi gandit de doua ori inainte de a li se nazari sa voteze chiar la locul de munca. N-ar mai fi introdus probabil voturile in cele doua urne cu usurinta si nepasarea cu care au facut-o. N-ar mai fi fost nevoiti apoi sa le anuleze in graba, ca sa nu se faca de ras in tot targul ca tocmai ei, platiti sa asigure legalitatea votului, sunt primii care ii incalca regulile.
Aceasta si alte asemenea intamplari nu s-ar mai fi petrecut, probabil, si in prezenta Pro Democratia. Dar si daca ar fi prevenit toate incidentele de felul asta, asociatia n-ar fi putut scapa oricum de gustul amar al respingerii versiunii de uninominal pe care o propusese in vara, cu ocazia dezbaterilor in jurul celei mai bune formule de alegere a candidatilor. A fost preferata cu inconstienta si ignoranta versiunea uninominala ale carei efecte idioate le suporta acum candidati si alegatori deopotriva.
Acum, asociatiei Pro Democratia Brasov nu-i mai ramane decat sa numere voturile albe extrase din urne. Care nu-s putine. La 184.098 alegatori care s-au prezentat la vot, s-au inregistrat 2777 de buletinele de vot albe pentru Camera Deputatilor si 3216 pentru Senat. Pro Democratia crede ca numarul celor care s-au deranjat sa mearga la urne si au lasat colile albe este foarte mare. Pentru ca numarul alegatorilor sa creasca, asociatia propune legiferarea votului prin corespondenta, sperand sa-i atraga in acest fel la urne si pe apatici.
Curiosii care inca se mai intreaba cum de s-a ales tocmai cea mai pacatoasa formula de numarare a voturilor asteapta vizita de vineri la Brasov a presedintelui asociatiei, Cristian Parvulescu, de la care se asteapta lamuriri consistente.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.