Nevroza dintre 19 si 21

Nevroza dintre 19 si 21

0 97

Modul in care suntem prostiti sa acceptam calcule de culise drept rezultat al votului devine extrem de nostim, pentru niste oameni mari care au aflat deja cum sta treaba cu Mos Craciun. Mosul nu exista, dar e o traditie sa-l asteptam cu bradul impodobit. La fel si cu votul, stim ca nu e cum iese din urne, dar asteptam mereu rezultatul cu injuratura pregatita sa iasa din gura, navalnica precum un taur la corida. Macar cu asta ne-am ales dupa revolutie, dreptul la injuratura, ca dreptul de alege si de a fi ales sunt niste lucruri de care radem mai dihai decat de Gigi Becali (e stilul nostru, decat sa ne facem sange rau, mai bine gasim in fiecare pumn democratic primit in falca, ceva nostim).
Modul (vorbim de practica) in care decurge procesul de votare e profund ofensator, pare croit pentru persoane cu ratard mintal avansat.
Mai intai listacii sau ilustrii necunoscuti uninominali, se scalambaie prin targuri, manevrati din umbra de sforari (fie ei consilierii lui Obama sau …ma rog,…), de zici ca e turneu cu papusile Marioara si Vasilache.
Pe urma, pentru antrenament, primim niste sondaje de opinie. Asta ca sa nu avem vreun soc si sa ramanem blocati in complimente la adresa mamelor liderilor si a celor care-i posteaza in functii asa cum ar posta comentarii pe blogurile personale. Si fereasca Dumnezeu sa ramanem asa, noi trebuie sa facem frumos, sa ne lasam jumuliti, in lipsa FNI, de taxe si impozite (care sunt atat de multe incat imi vine sa zambesc de cat de impresionata eram prin clasa a VI, cand la orele de istorie vorbeam despre traiul greu al iobagilor), sa ne stoarcem de puteri, atunci cand avem unde, pentru a da statului ce-i al statului, respectiv cat mai multi bani si cezarului ce-i al cezarului, respectiv un scaun pufos pe care sa nu-l doara fundul doua-trei mandate!
Vine apoi si ziua votului, cand, majoritatea romanilor isi fac de lucru la strand, la padure, la camp, in gradina, in pat, oriunde, numai sa uite de umilinta. Imaginile din sectiile de votare in primele doua treimi ale zilei de vot aduc a imagini din scoli pe timp de vacnta, cate-o femeie de servici care matura, un gardian de paza si o tanti care duce in mana ibricul cu apa de cafele. Pana aici e oabla. Dar seara incepe circul. Dupa unii, la orele serii, mai precis intre 19 si 21 romanii devin nevrozati. Cica incepe agitatia neuro-psiho-motorie si multi dintre cei care toata ziua si-au vazut de treaba linistiti, simt un imbold patologic sa alerge pe strazi pana la sectiile de votare, sa stea la cozi interminabile (si invizibile) pentru a-si vota “reprezentantii”. Adica, romanul cand il apuca, voteaza si rastoarna rezultatul votului cu 8-10 procente. S-o-nghitim si pe-asta? Hmmm… Nevrozata e ma-sa cui a scornit asa ceva, romanii au fost la fel de sanatosi mintal si intre 19 si 21 la fel cum au fost toata ziua!

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.