Nevinovati

Nevinovati

0 66


Este bine ca , din gunoaiele istoriei, sa fie scosi cei pusi acolo datorita unor imprejurari de forta majora a politicii. Acest lucru s-a intamplat si cu maresalul Ion Antonescu, cel care a incercat in 1940 sa salveze Romania de la o totala dezmembrare. Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat, in recurs fiind luata aceasta? hotarare pe 11 septembrie a.c. de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Impotriva achitarii s-au ridicat voci la Chisinau si Moscova, cu toate ca nu ar avea de ce. Rusii nu ar trebui sa uite ce blestematii au facut in 1940, apoi dupa 1944, in Bucovina si Basarabia rupte din trupul tarii, mai intai prin huliganicul tratat Ribbentrop – Molotov, apoi prin ocuparea datorita inaintarii frontului in directia Berlin. Dar au trecut peste 60 de ani, apele s-au mai linistit si au aparut noi documente care-l absolva pe Antonescu de mare parte din ceea ce i s-a imputat in cadrul procesului finalizat prin condamnarea la moarte, in 1946. Impreuna cu Antonescu au fost achitati si ceilalti membri ai guvernului sau, precum si Horia Sima, conducatorul Garzii de Fier, cu care Antonescu a condus tara pana la puciul legionar din ianuarie 1941. Curtea de apel motiveaza decizia prin faptul ca, la data judecarii lui Antonescu si a celorlalti, nu se cunosteau de catre Tribunalul Poporului amanunte ale tratatului secret Ribbentrop – Molotov, ceea ce a influentat asupra hotararii de condamnare la moarte.Ce se pretinde a fi imputabil lui Antonescu ar fi moartea a circa 250.000 de evrei si a 25.000 de tigani. Mie, si nu numai, ci si logicii istorice, cifrele mi se par cam exagerate, recunoscut fiind de insasi reprezentantii evreilor numarul mic al acestora trimisi din Romania in lagarele de concentrare. Aceasta cifra se potriveste mai degraba evreilor din Ardealul cedat lui Horthy in cadrul aceluiasi tratat. Iar asa-zisele merite ale ex-regelui Mihai I de Hohenzollern sunt, cel putin in opinia mea, nule si neavenite, datele istorice confirmand faptul ca el s-a tinut toata acea perioada zbuciumata deoparte, figurand doar cu semnaturi oportuniste pe hartii concepute de altii mai copti la minte.


In ceea ce priveste Miscarea Legionara, ea a fost scoasa de sub acuzare de Tribunalul International de la Nurnberg, impreuna cu Guvernul National Roman din exil si cu Armata Romana, tot din exil, in contrast cu miscarile nationaliste din Germania, Italia, Belgia, Croatia, Slovacia, Ungaria si altele. Despre Miscarea Legionara se spune ca antisemitismul ei nu era de natura rasista, ca in alte parti, ci, mai degraba, exista o invidie fata de bunastarea economica a


?evreilor din Romania.


Deci procesul din 11 septembrie poate fi asteptat cu interes. Personal sper intr-un verdict drept si care sa restabileasca adevarul istoric, asa cum a fost vazut si de marele Marin Preda in “ Delirul “ , prin achitarea maresalului Ion Antonescu.


?


?


Dan Bota


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.