Nesabuinta pe munte

Nesabuinta pe munte

0 108

Doi tineri galateni, indragostiti de peisajele montane, insa cunoscand probabil prea putine despre legile nescrise care domnesc pe inaltimi, au ramas ieri blocati in zona Piatra Craiului, langa Zarnesti.
Tinerii, Viorel Gavrila, in varsta de 25 de ani, si Dan Mihalcea, in varsta de 22 de ani, au ramas blocati in apropiere de Prapastiile Zarnestilor, incercand sa urce intr-o veche cariera de piatra. Se pare ca cei doi, neexperimentati in ascensiuni pe stanci, au vrut sa faca pe caprele negre, altfel nu s-ar fi avantat in catarari. Ei nu au tinut cont ca, spre deosebire de reginele inaltimilor, nu erau dotati cu blana si copite ascutite si nici cu experienta necesara, ci doar cu blugi, tricouri si adidasi.
Norocul lor a fost ca aveau la ei mobilele, prin care au sunat la 112 si au anuntat, in jurul pranzului, salvamontistii de beleaua in care se bagasera.
Astfel, trei jandarmi montani si cinci salvamontisti s-au deplasat ca sa-i culeaga de unde se catarasera, fara a mai avea puterea, stiinta si indrazneala de a cobora, caci este stiut: este mai usor sa urci decat sa cobori de pe asemenea inaltimi.
Pentru recuperarea lor salvamontistilor le-a fost necesara circa o ora.
In legatura cu acest incident, seful salvamontistilor din Zarnesti, Ioan Pivoda, spune ca probleme exista in fiecare an in zona respectiva, zona fiind foarte periculoasa, fiind abrupta, iar pamantul si pietrisul se surpa. Pivoda spune ca zona este greu accesibila si pentru salvamontisti, existand putine locuri unde echipamentele sa fie asigurate.
Si iata cum, pe malul Dunarii, se vor naste balade si legende despre cei doi sudisti de campie, care au avut curajul sa se intreaca cu caprele negre si sa se avante acolo pe unde doar vulturii o mai fac.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.